Събития

Кметът на Козлодуй уважи откриването на 15-ото издание на Празника на меда СНИМКИ

  23.02.2024 16:00             
Кметът на Козлодуй уважи откриването на 15-ото издание на Празника на меда СНИМКИ

Днес, 23 февруари, кметът на община Козлодуй, г-жа Маринела Николова, заместник-кметовете, г-жа Зорница Симеонова и г-н Гълъбин Младенов, бяха официални гости на откриването на петнадесетото издание на Празника на меда.
Събитието е съвместна инициатива на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” и дружествата на пчеларите от региона на гр. Козлодуй.
Г-н Дилян Петров, изпълнителен директор на ДП РАО, поздрави всички участници и гости на празника и благодари на г-жа Николова, за това, че винаги Община Козлодуй е съпричастна към това традиционно събитие.
„Радвам се, че имам възможността да ви поздравя по повод петнадесетото издание на Празника на меда. Вие го превърнахте в традиция за нашия град и е очаквано събитие от всички ни. Чрез него пчеларите и занаятчиите имат възможността да ни представят труда си. Днес в града ни пристигат членове на Националния изпълнителен съвет Жени ГЕРБ, които реализират политики и кампании в полза на обществото. Такава тяхна кампания е и „Медът е здраве и живот”, която цели да подкрепи българските производители на мед и да подпомогне социалните домове в страната. Пожелавам успех на всички!”, каза в приветственото си слово г-жа Николова.
Към всички присъстващи се обърна и Цветан Йовов, председател на пчеларското дружество, гр. Козлодуй, и дългогодишен участник в инициативата. На откриването домакините бяха поздравени и от „Реактивните пчелички”, ученици от СУ „Христо Ботев”, гр. Козлодуй, които споделиха своите знания за меда.
Празникът на меда ще продължи два дни, в които всеки ще може да се запознае с производители на мед и пчелни продукти – дългогодишни участници в изложението, както и млади пчелари, доказващи приемственост в благородното занимание, представители на различни занаяти и приложници, интерпретиращи традицията с разнообразни арт техники. В рамките на събитието за децата ще работи творческо ателие под ръководството на художник и керамик, ще се състоят лекции на тема „Вароатоза при пчелните семейства – профилактика и лечение” и „Медоносните пчели – индикатор за наличие на радиоактивност”, с гост лектор доц. д-р Койчо Коев, директор на Център за оценка на риска по хранителната верига и преподавател в Тракийски университет – град Стара Загора.
Празник на меда 2024 за поредна година се провежда в Информационен център на ДП РАО.