Свят

Германска екоорганизация иска по-високи такси за паркиране на големи коли в градовете

  22.02.2024 10:20             
Германска екоорганизация иска по-високи такси за паркиране на големи коли в градовете

Германската екологична организация "Дойче умвелтхилфе" (Deutsche Umwelthilfe) призовава за мерки срещу големите автомобили в централните зони на градовете, предаде ДПА.

Организацията обяви инициативи в много германски градове за противодействие на "наплива от едрогабаритни автомобили", призовавайки те да бъдат облагани с по-високи такси за паркиране.

Гражданите могат да изберат град, в който екоактивистите да подадат официално искане за мерки срещу такива коли, предаде БТА.

Във Франция жителите на Париж одобриха на референдум план на общинските власти за утрояване на таксите за паркиране на големи автомобили. От септември за високопроходими спортни автомобили от типа Ес Ю Ви (SUV) и други по-едрогабаритни коли става 18 евро на час. Таксата ще важи за туристи и посетители на френската столица, а местните жители, търговци и представители на сектора на услугите ще могат да кандидатстват за изключение. Промяната няма да обхване частните паркинги.

Германската асоциация на градовете подкрепи координирани на местно равнище решения за трафика.

"Дойче умветхилфе" призовава също така разрешителните за паркиране за гражданите да струват поне 360 евро годишно, а за коли с дължина над 5 метра такива изобщо да не бъдат издавани./ 24 часа