България

Ранният прелет на дивите птици е причина за пето огнище на птичи грип в област Добрич

  21.02.2024 16:02             
Ранният  прелет на дивите птици е причина за пето огнище на птичи грип в област Добрич

9510 млади патици, 2100 от които са на възраст 8 дни, други са по на 20-30 дни от фермата за отглеждане на патици мюлари в село Стефаново ще бъдат умъртвени на общинска площадка в село Енево до 2-3 дни, а налични фуражи и инвентар в обекта в Стефаново ще бъдат унищожени, стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич, след като бе обявено поредното огнище на птичи грип в Добричка област.
Това е петото огнище на птичи грип в област Добрич от ноември м.г. до момента. Първото беше обявено в село Дончево, и след няколко дни се появи второ – в съпътстващ дейността на фирмата обект. После птичият грил нападна ферма за пекински патици в село Стефаново. След това огнище на птичи грип беше обявено в фирма-производител на яйца в Ген. Тошево. Това е второ огнище на птичи грип в село Стафаново. „През няколко месеца реагираме на огнище на птичи грип. Не може да ли да има превантивна работа, това изисква немалко ресурс", попитаха от полицията. „Основният резервоар за разпространение на заболяването са дивите птици. Тях не можем да ги контролираме. Но в животновъдните обекти се прилагат всички мерки за биосигурност - дезинфекционни мероприятия, на транспортни средства и т.н.. Ежеседмично се вземат проби", обясни д-р Николова. „Откакто преди няколко години се появи птичият грип, в областната управа разработихме механизъм за загробването на птиците и за контрол в зоните", каза зам.-областният управител Живко Желязков. „Причината за толкова огнища на птичи грип в Добрич е, че има много обекти за индустриално отглеждане на птици.В региона те са над 26, и то големи", уточни Желязков. Пострадалите обекти в Добричка област са в процес на възстановяване.
Директорът на Областната агенция по безопасност на храните–Добрич, д-р Стелияна Генчева обясни, че на 19 февруари в дирекцията е получен сигнал от собственика на обекта за завишена смъртност сред птиците и съмнения за огнище на Инфлуенца А (грип). „Взети са спешно проби, същато вечер са транспортирани до София за изследване в централната лаборатория. Резултатът е положителен за птичи грип", каза още д-р Генчева.
Засилват се мерките за биосигурност. „Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Стефаново и Бранище в община Добричка. В тази зона се намира още един обект, технологичното свързан с фермата в Стефаново, който е в село Бранище, но той към момента е празен, там се извършва дезинфекция", каза д-р Пенка Николова – началник отдел „Здравеопазване на животните" в областната дирекция.
„Засилени са мерките за биосигурност във всички животновъдни обекти, които са в 3-километровата и 10-километровата зони. Обект на засилен надзор са и личните стопанства в тези зони. Ще се извършат обходи сред населението, за да бъде повишено вниманието им и при съмнения за смъртност и отклонения от обичайното поведение на отглежданите от тях птици да уведомяват съответния ветеринарен лекар. Предупреждава се населението да направи разделно отглеждането на водоплаващи от кокошев тип птици, както и фуражите да се съхраняват в закрити помещения. Предвид топлото време последните месеци в Добричко прелетът на дивите птици започна много по- рано, което е предпоставка за разпространението на птичия грип", каза още д-р Николова. В 10-километровата зона попадат град Добрич и селата Богдан, Плачидол, Дончево, Опанец, Драганово, Стожер, Соколник, Славеево, Пчелино, Попгригорово, Приморци и Полковник Свещарово в община Добричка. На кметовете в населените места в двете зони са издадени писмени предписания за уведомяване на населението и др.
„Ще се осъществява и медицинско наблюдение на хората, които работят с птиците, ще бъдат уведомени и личните лекари", каза директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова..