Свят

Сателит се спуска към Земята след почти 30 години в космоса

  21.02.2024 13:47             
Сателит се спуска към Земята след почти 30 години в космоса

Европейската космическа агенция наблюдава небето днес, защото европейският спътник ERS-2 се очаква да се спусне към Земята, съобщи ДПА.
ERS-2 е изстрелян през 1995, четири години след първия модел от серията ERS-1. По онова време те са най-авангардните спътници за наблюдение на Земята. 
През 2011 г. ЕКА изведе от употреба ERS-2 и започна процеса на свалянето му от орбита. След 13-годишен период на орбитално разпадане, основно дължащо се на слънчевата активност, спътникът ще навлезе отново в земната атмосфера по естествен път.
По време на повторното навлизане в атмосферата сателитът ще се разпадне на части. По-голямата част от ERS-2 ще изгори, но ЕКА все още следи падането му към Земята, което според прогнозите ще се случи някъде над източното крайбрежие на Централна Африка.
Всички парчета, които оцелеят при падането, ще се разпръснат по ивица, дълга стотици километра и широка няколко десетки километра, така че свързаните с това рискове се считат за много ниски, предаде БТА.
Според данните, получени на 20 февруари, Службата за космически отпадъци на ЕКА прогнозира, че ERS-2 ще навлезе в атмосферата около 15:32 ч. по Гринуич (17:32 ч. българско време), плюс минус четири часа заради непредсказуемата слънчева активност, която влияе върху плътността на земната атмосфера и следователно върху съпротивлението, изпитвано от спътника.
През 16-те си години работа ERS-2 предостави богата информация, която коренно промени познанията за Земята и изменението на климата. Той събра данни за намаляващия полярен лед, променящата се земна повърхност, повишаващото се морско равнище, затоплящите се океани и химическия състав на атмосферата. Освен това ERS-2 беше използван за наблюдение на природни бедствия, като тежки наводнения и земетресения, в отдалечени части на света.