Събития

4403 нови книги купила за година библиотеката в Монтана

  20.02.2024 10:28             
4403 нови книги купила за година библиотеката в Монтана

4403 нови книги са постъпили във фонда на регионалната библиотека „Гео Милев“ в Монтана, съобщават от ръководството. Това е с близо 1000 тома повече, сравнено с 2022 година.

Привлечените читатели са 2566 читатели, като повече от половината са на възраст до 14 години. Жените, които заемат книги от библиотеката, са два пъти повече от мъжете, показва статистиката.

През 2023 година библиотекарите са поставили началото на нова дигитална колекция „Книжно наследство“. В нея ще се съхраняват художествени и публицистични  творби на творци от Монтана. Първите дигитализирани материал са копия на пиеси, написани от Кирил Пенков, един от първите библиотекари в града.

250 културни събития и инициативи, са проведени за година. Те са посетени от 6000 души.

„ Маратон на четенето, Забавно лято в библиотеката, Ден на книгите за Хари Потър, Нощ на литературата, Часът на приказката,  Конкурсът „Скъпи Дядо Коледа“ и десетките тематични часове, презентации, образователни игри, екскурзии в библиотеката са доказателство, че библиотеката не е само  хранилище  на  печатни  материали, а място за образование, информация, личностно развитие и  творчество.“, казват от ръководството.

Постоянно се организират изложби, премиери на книги и творчески срещи.   Важно събитие за монтанската библиотека през миналата година  бе поставянето на  барелеф на Гео Милев на входа. Композицията е дело на художникът Теодоси Антонов и е финансирана от Община Монтана.