Събития

Враца се преклони пред паметта на Апостола СНИМКИ и ВИДЕО

  19.02.2024 12:03             
Враца се преклони пред паметта на Апостола СНИМКИ и ВИДЕО

Десетки врачани се преклониха пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски. В знак на почит и признателност пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя, а честването на 151-та годишнина от обесването на Левски започна с панахида в храм „Св. Възнесение“. На възпоменателната церемония, пред паметника на Левски присъстваха кметът на Враца Калин Каменов, областният управител Надя Донкинска, врачанският митрополит Григорий, народните представители Красен Кръстев и Мартин Харизанов, председателят на общинския съвет Владимир Христов, зам.-кметът Петя Долапчиева, общински съветници, ученици и граждани.

По време на церемонията ученици от ИОУ „Васил Левски“ изнесоха рецитал за живота и делото на Дякона, който накара всички присъстващи да притаят дъх и да сведат глави в знак на почит и уважение.

„Преди малко момчето, цитира едни велики слова – „Задремем ли - България загива“. Колко силно и тежко за съжаление, и актуално звучат тези думи. Много би ми се искало голяма част от вас да се бяха заслушали в рецитала на децата. Тези думи, изречени преди толкова много време са все още актуални, а днес сме свободни. Свободни, но оковани в своето разделение - точно онова, което искаше Левски, ние днес не правим. Трудно ми е днес да бъда позитивен, защото сме по-разделени от всякога. Имаме всичко – свободата, да правим свободен избор, свободата да отидем на църква без да се притесняваме, да работим каквото искаме, да учим без да се притесняваме, да имаме прекрасни и съвременни условия, подкрепяща среда, да няма воини на нашата територия, да имаме възможност да пътуваме навсякъде и въпреки това не оценяваме това, което имаме. Не почитаме саможертвата на Левски и на всички, които загинаха за България, а всеки ден се караме и спорим, без да се замисляме, че сме прашинка във вечността и от нас зависи какъв пример ще дадем на децата си…

Сега е времето да се опомним, да си кажем кривиците един други му, да си простим да се хванем за ръце и да работим за България“, каза в словото си кметът Каменов.