България

От КЕВР предлагат две тарифи за плащане на вода и социална помощ

  17.02.2024 08:14             
От КЕВР предлагат две тарифи за плащане на вода и социална помощ

Две тарифи за плащане на вода и допълнителна помощ за хората, които не могат да си позволят сметките, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране. Това съобщи пред БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов. От ведомството са получили уверение на депутати, че могат да подкрепят предложенията им и те да бъдат гласувани в Народното събрание. Какво налага промените?
От началото на годината водата за домакинствата поскъпна средно с 15%. В някои от градовете увеличението е между 35 и 40 на сто. Така цената й достигна до между три и шест лева на кубик. Именно това е и причината да се търси начин за подпомагане на хората, които не могат да си плащат сметките. Отделно от КЕВР смятат, че е крайно време да бъдат въведени и две тарифи за плащане на вода за всички потребители - с по-ниска цена до три кубика на човек и по-скъпа над този обем.Цената на водата в цялата страна ще продължи да се увеличава заради очакваните инвестиции на водните дружества в модернизиране на мрежата им. А първите по-високи увеличения вече са факт .
"Повечето хора пестят вода, и то не само от вода, но и от ток и от храна, за да могат да си плащат сметките".
"Лятно време много вода харчим, защото се къпем по два пъти на ден. Няма как, скъпо е, особено за такива като нас пенсионери".Сега от КЕВР предлагат да бъде въведена социална помощ за хората, които не могат да си плащат водата, както и две тарифи. До три кубични метра вода на човек цената да бъде по-ниска.
"Над тази норма, да има втора по-висока тарифа, с нея който иска може да си полива доматите и краставиците в градината, може да си пълни домашния басейн с питейна вода, или джакузито, но това вече не е право абсолютно необходимо на човек, за да ползва водата като всеобщо благо за хигиенни и домакински нужди", каза Иван Иванов.И двете тарифи ще бъдат определяни от Комисията.
"За слабите социални слоеве да се въведе категория подобна на енергийно уязвимите потребители - това да бъдат водно уязвими потребители", посочи Иван Иванов.
Омбудсманът отдавна настоява да бъде плащана водна помощ.От институцията досега безуспешно пишат писма до Министерския съвет."В сега действащият закон за регулиране на ВиК услугите има предвидени водни помощи да се използват за консумацията на 2,95 кубика вода за лица, които получават социални помощи. Това което трябва да се направи в момента е да започне да се изпълнява закона", посочи Цветанка Илиева.Оттам обръщат специално внимание на факта, че когато се разработват и две тарифи, трябва да се уточни по каква цена ще се плащат общите разходи в блока.
"Наскоро имахме жалба от Добрич, човекът е на минимална пенсия и потреблението му беше четири кубика за месеца, а имаше начислени още 5 кубика за общо потребление. Реално той трябва да заплати девет кубика по пет лева са 45 лева", посочи Цветанка Илиева.
Два от градовете с много висока цена на водата у нас от 1 януари са Ямбол и Елхово. Там тя струва почти пет лева за кубик.Два от градовете с много висока цена на водата у нас от 1 януари са Ямбол и Елхово. Там тя струва почти пет лева за кубик.
"На този етап не ми се налага да ограничавам потреблението на вода, но да твърде скъпа е за този град", каза Станислава Иванова .
"Аз се справям защото имам двама сина, които не са женени и ми помагат, но общо взето понякога съм плащала и по 30 лева без да съм изразходвала толкова", отбеляза Мария Парушева."Как да се ограничаваш от вода, редно ли е, да не се къпем ли, да не се перем ли?, пита Кънчо Баев.
Увеличенията няма да спрат до тук.
"Необходими са сериозни средства за ремонтиране на националната водопреносна система, която е построена преди повече от 60-70 години", обясни Иван Иванов.
Вече има ВиК дружества, които не изпълняват програмите си за ремонт и търпят санкции.
"През миналия регулаторен период ние установихме, че 17 дружества ВиК оператори в страната, не са изпълнявали своята инвестиционна програма, по-тази причина ние намалихме поисканата от тях цена", каза Иван Иванов.Предстои предложенията на КЕВР да бъдат подкрепени от депутати, за да може да бъдат внесени в парламента