Бизнес Събития

Зърнопроизводителите на протест, блокираха пътя Мизия-Оряхово

  06.02.2024 11:07             
Зърнопроизводителите на протест, блокираха пътя Мизия-Оряхово

Протест на зърнопроизводителите от Врачанско блокира възлов път в Мизия. Недоволните се събраха точно в 10 часа на пътя между Мизия и Оряхово, научи „Конкурент“ и блокираха движението. Бяха пропускани само леки коли, а ТИР-овете, които се придвижват по трасето са напълно блокирани.  

От асоциацията не са съгласни с предлаганата им методика за подпомагане на бранша. Участват както зърнопроизводители, членове на Българската аграрна камара - пчелари, зеленчукопроизводители, овощари.

Протестиращите настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за  законодателни промени.

Националната асоциация на зърнопроизводителите подчертава тежката ситуация, в която се намира сектор „Зърнопроизводство“ и необходимостта от взимането на навременни мерки за оцеляването му. Секторът от няколко години се намира в колапс, заради неблагоприятни икономически и климатични събития, като всяка следваща година кризата в зърнопроизводството става все по-остра. Основни критични обстоятелства за жизнеността на сектора са: на първо място, последиците от войната в Украйна, които неминуемо оказват сътресения на пазара на българската продукция; големият скок в себестойността на зърнените и маслодайни култури, дължащ се на постоянно повишаващите се производствени разходи, високите рентни плащания, както и на многобройните екологични европейски изисквания, които земеделските производители са задължени да изпълняват; огромният натиск от налаганите изисквания спрямо селското стопанство по линия на Зелената сделка, която следва да се изпълнява от всички европейски фермери и води до все по-влошаваща се конкурентоспособност на европейското производство спрямо производството на трети страни; както и продажните цени на местните и международните пазари през последните години, които не покриват високата себестойност на продукцията.