Събития

Нов прочит на “Ромео и Жулиета” подготвят в Белоградчик

  03.02.2024 17:00             
Нов прочит на “Ромео и Жулиета” подготвят в Белоградчик

Историята на съвременните Ромео и Жулиета ще разкаже българо-ромска театрална постановка. Идеята е на Народно читалище "Развитие" в Белоградчик. За реализацията ѝ са привлечени близо 30 млади артисти, обясни председателят на културната институцията Валери Цветков:
"Това е по проект на читалището в Белоградчик, който е по Норвежката стратегия за интеграция на ромите. В този проект имаме заложени няколко школи - театър, сценография и танци. Сега вече е финалът. Трябва да поставим една пиеса, подобна на "Ромео и Жулиета", но действието се развива между българи и роми, не между Монтеки и Капулети. Българско момче се влюбва в момиче от ромски произход, това горе-долу е сценарият, като върви горе-долу по сценария на "Ромео и Жулиета". Ирина Флорова води школата по театър, Светломир Петров, който е танцьор в Ансамбъла и учи танцово изкуство, води танците и едно местно момиче имаме, което води сценографията и рисуването. Над 30 ще са младите хора на сцената, в целия проект над 50 са ангажирани за сценография, за танци. Имаме в самия проект българите, които танцуват традиционни танци, имаме един ромски танц."
Децата от школата по театър проявяват голям хъс и артистичност. Това каза актрисата от видинския драматичен театър Ирина Флорова-Капелова, която е режисьор на спектакъла и работи с тях. Тя посочи и трудностите, които имат в работния процес. 
"Определено е много интересно, определено е и много трудно. Защото наистина причината, поради която стартирахме този проект, е тази липса на толерантност, на разбиране, на групиране на различните етнически групи - българчета и ромчета, което за съжаление го наблюдаваме и при нас в работата. Надявам се благодарение на нашия проект, макар и една малка крачка да направим в посока на това да започнат повече да се разбират помежду си, да проявяват повече толерантност. Всички са много артистични, понякога им е трудно, но те пък имат огромно желание за работа, едва ли не при нас е някаква борба за роли. Текстът се пише от Диана Сиракова специално за тях. Наистина отговаря страшно много за тяхната действителност, в която живеят... На сцената ще чуем и български, и ромски език и ще научим много за ромската култура и за историята на ромите."
Премиерата на спектакъла "В търсене на Баро Мангипе" ("В търсене на голямата любов") се планира за края на март в Белоградчик. В началото на април той ще гостува в други населени места във Видинска област.