Лайфстайл

Защо се носят сребърни бижута през 2024-та година?

  29.01.2024 09:30             
Защо се носят сребърни бижута през 2024-та година?

Бижуто е онзи фин и малък детайл, който придава завършеност на цялата визия. Не е препоръчително да доминира над дрехата, но е важно да се съчетава с нея и да добавя нужния блясък.

Всъщност композицията на аксесоарите е цяла наука и дамите, които я владеят до съвършенство, се отличават с индивидуалност и характерен почерк. Към тоалета е възможно да се прибавят сребърни бижута като обеци, колие, гривна, без да се получава ефекта на натрупването.

Изборът на бижута от сребро се оказва сложен за много дами. Но истината е, че при следване на съвети, споделени от дизайнери, бързо ще отсеете кои модели са подходящи за Вас и кои – не. Има достатъчно примери и насоки за комбиниране на бижута с официални и ежедневни облекла.

Защо се носят сребърни бижута през 2024-та година?

Според Григорианския календар, който България въвежда в употреба през 1916 г., на всеки четири години има една, чиято продължителност е 366 дни. Тя се нарича високосна и служи за точно определяне на дължината на слънчевата година. Е, 2024-та година е точно такава.

Знаете ли обаче, че носенето на сребърни бижута през високосна година е препоръчително?! Според старите вярвания годините, състоящи се от 366 дни, са изцяло под защитата на Луната. Те се използват за пречистване на духа и балансиране на енергията. Среброто има подобни качества, които го превръщат в удачен вариант за носене през 2024 г., за разлика от златото, символизиращо жизнеността.

Сребърните бижута, които всяка жена трябва да притежава:

Светлосивият цвят се съчетава с различни тоалети, затова среброто е предпочитано от дамите. Аксесоарите, изработени от този благороден метал, могат да се използват както с неофициален аутфит, предназначен за разходка в парка, така и с елегантни рокли за специални вечери.

Минималистичният подход е удачен в определени случаи, но при сребърните бижута не трябва да се съобразявате изцяло с него. Визията на Коко Шанел е доказателство за това. Модната дизайнерка залага на изобилието и добавя към облеклото си обеци, гривни и елегантни огърлици, без да се получава пренасищане.

При по-пъстър и открояващ се тоалет бъдете умерени в избора на сребърни бижута и заложете на модели с изчистен дизайн. В случай че облеклото е семпло и едноцветно, направете точно обратното – доверете се на цветни и искрящи аксесоари.

Представяме Ви видовете украшения, които може да закупите от сребърна бижутерия и да промените визията си из основи. 

Сребърни гривни

Гривните са прекрасно допълнение към стилното облекло. В зависимост от повода, може да се спрете на масивен модел с повече орнаменти или да изберете нежна гривна за подсилване на женствеността.

Сребърни обеци

Изборът на обеци, изработени от сребро 925, зависи от личните Ви предпочитания и повода, на който ще се носят. Има фини модели с красив дизайн, подчертаващи елегантността, и такива, допълнени от дълги висулки и ярки елементи. Тенденциите показват, че най-често се носят сребърни обеци с камъни, геометрични форми, сърца и капки.

Сребърни колиета

Освен обеци и гривни, на всяка дама и приляга да добави изтънчено колие към вечерната визия. Бижутата от сребро проба 925 са идеален подарък за нежния пол, но при правилно подбиране на украшението към тях. Ключе, сърце, буква, котва, кръст са едни от най-разпространените орнаменти, като всеки от тях се отличава със специфичност и символика.

Сребърни пръстени

Изисканият стил и луксозната визия се засилват при носене на пръстени, без значение дали са предназначени за ежедневно ползване, или са инкрустирани със скъпоценни камъни. Те се съчетават по перфектен начин с официални рокли и подсилват влиянието Ви при бизнес срещи. Не е задължително да притежавате разнообразие от модели, за да ги пригодите към облеклото си. Избягвайте обаче цветните елементи, когато дрехите са шарени, за да не се получи пренасищане.

Защо да изберем сребърни бижута с проба 925?

Чистото сребро е меко и пластично, което усложнява употребата му за изработка на бижута. Затова към него се добавят примеси, които увеличават плътността му. Най-често се използва мед, която също е ковка, но е по-твърда от среброто.

Обикновено сребърните бижута са маркирани с проба 925. Тя обозначава наличието на 92.5% сребро. Останалите 7.5% са други метали, спомагащи за успешното гравиране и оформяне на бижутата.

Според бижутерите сребро 925 (Стерлингово сребро) предлага най-добро съотношение между качество и цена. Те съветват да се вглеждаме за тази проба, когато избираме сребърните бижута, за да избегнем фалшификати. Материалът е издръжлив, трудно се наранява и запазва повечето свойства на чистото сребро.

Фините сребърни бижута с малки камъни понякога се изработват от проба 960 поради пластичността на метала.

Ниските проби като 830 и 800 намират приложение в производството на прибори за хранене. Среброто с подобна маркировка е значително по-твърдо и устойчиво на натиск.

5 интересни факта за носенето на бижута от сребро

Високосните години, каквато е настоящата, са подходящи за подарък и носене на сребърни бижута. Те са покровителствани от Луната, а среброто е точно неин символ. Освен заради тази традиция, останала в годините, има още няколко фактора, поради които си заслужава да се насочите към сребърни бижута с повече доверие.

1. Среброто е верен помощник в борбата с микробите и бактериите. Неговите йони имат антибактериални свойства, които са доказани от учени в американски университет.

2. Благородният метал нормализира телесната температура и подобрява кръвообращението.

3. В миналото са вярвали, че носенето на бижута, изработени от сребро, допринася за благополучието и щастието в едно семейство.

4. Въртящите се сребърни пръстени спомагат за намаляване на стреса и тревожността. Когато усетите напрежение, завъртате външната част на пръстена и с няколко подобни движения отклонявате вниманието на ума Ви от причинителя на тревогата.

5. Носенето на пръстени от сребро облекчава болката в пръстите и помага при артроза, която засяга много жени след 45-годишна възраст.

Изяществото, елегантността и ползите на сребърните бижута са неоспорими. Нежният пол разчита на тях за изграждане на грациозна и женствена визия, докато мъжете залагат на аксесоари от сребро, за да поставят акцент върху себе си и своите интереси.

В наши дни е много лесно да открием и закупим сребърни бижута онлайн, избирайки измежду множество модели и размери. Бижутерите ще Ви дадат навременни отговори на зададените въпроси, които ще Ви помогнат да намерите най-доброто украшение за подарък.

Важно е да се извърши справка за качество на всяко бижу и да се следи за проба 925, гравирана върху обеци, гривни и други сребърни накити.