Събития

Чирен им е Амстердам: България изостава с около 40 години, но запомнете - това не е лошо

  28.01.2024 11:39             
Чирен им е Амстердам: България изостава с около 40 години, но запомнете - това не е лошо

Във Враца все едно съм в Ню Йорк. Тази крилата фраза е на Валери Божинов. Дали не е прав? Врачанското село Чирен пък е като Амстердам, може би...

Холандци са избрали Северозападна България за свой дом. Живеят в Чирен от повече от година. Влюбени са в природата ни и не спират да обикалят, за да опознаят всяко кътче от родината ни. Разбират се трудно с хората около тях, но упорито учат български дума по дума.

От Нидерландия до село Чирен - България пленява чужденците с природата си. Всичко започва преди повече от година, когато Хари и Адриана отново тръгват на път с кемпера си в търсене на красиви кътчета.

"На запад валеше и решихме да отидем на изток, където винаги е слънчево и така минахме през всички страни, Сърбия и след много проблеми на границата се озовахме в България и отидохме в монтанското село Станево", разказва Хари Ферхаген пред БНТ.

Влюбват се в природата и хората, въпреки че нидерландските медии не споменават България с добро, разказва Хари. Това, което знаели за страната ни е, че тук стават много грабежи.

"Но след няколко дни разбрахме, че това не е така. Хората в България са едни от най-добрите в Европа. Наш приятел разбра, че тук ни харесва и ни насочи за тази къща в Чирен, градината беше като джунгла, но веднага се влюбихме, особено когато ни казаха цената - 5000 лв.

За тези пари не можете да си купите нищо в Холандия и си помислихме, че това може да бъде нашият летен дом", допълни Хари.

След известно време обаче къщата в Чирен се превръща в техния постоянен дом.

"Емигрирахме и сега започваме да живеем, това е красива страна с красиви хора, обичам да ловя риба, живеем близо до Дунав, което е идеално. Можем да обикаляме с кемпера из цяла България. Тук в Северозапада е тихо, няма много хора, спокойно и много красиво място. Ходихме до Родопите, абсолютна красота", коментира още Хари Ферхаген.

Хората в Чирен приемат новите жители много добре и им помагат с каквото могат. Трудно се разбират помежду си, но холандското семейство учи български думи всеки ден и с любопитство опознава историята, традициите и обичаите ни.

"Имаме много добър кмет, който си върши добре работата, което за нас е изненада", добавя Хари.

"Заживяха тук, на Никулден се нанесоха, с цел да е на празничен ден. Много им харесва нашето село, дори присъстваха на новогодишната нощ на площада с песни, танци и хора. Нашите съселяни ги приемат добронамерено, помагат с каквото могат.

Хубаво е да обменим опит с техните традиции, ние да им покажем нашите обичаи", заяви Силвия Христова, кмет на село Чирен.

Животът в Холандия е много по-различен от този в България, разказва още Хари.

"България изостава с около 40 години, но запомнете това не е лошо, никой не ви наблюдава и казва какво и как да правите 24 часа, седем дни в седмицата. Ние имаме дигитални пари, дигитална самоличност.

Това харесвам тук в България, че не ви следят през цялото време. Най-лошото нещо в България са пътищата, най-вече пътят Лом - Ковачица - Станево, чупят се колите, никой нищо не прави и българите казват "Няма как" и това е", разказва още Хари.