Бизнес Събития

Министърът на иновациите и растежа се срещна с представители на бизнеса във Враца СНИМКИ + ВИДЕО

  26.01.2024 14:54             
Министърът на иновациите и растежа се срещна с представители на бизнеса във Враца СНИМКИ + ВИДЕО

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева проведе среща с представители на бизнеса във Враца.

Събитието бе организирано от народния представител от ПП-ДБ Деница Симеонова, с подкрепата на Търговско-промишлената палата – Враца.

Визитата на министър Стойчева бе с цел представяне на възможностите за финансиране на бизнеса през 2024 г. по програмите „Конкурентоспособност и иновации в предприятията” и „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“.

Като „важен“ определи форумът народният представител Деница Симеонова.

„Като политик, идващ от бизнеса и в частност развитието на малки и средни предприятия и стартъпи, съм сигурна, че тези програми могат да бъдат полезни за развитието на нашия регион и да Ви подпомогнат, а в мое лице може да разчитате на абсолютна подкрепа“, обърна се към присъстващите Симеонова. Тя не пропусна да благодари на домакините на форума, в лицето на председателя на УС на ТПП-Враца Илиана Филипова.

Във форума се включиха още областният управител на област Враца Надя Донкинска, представители на бизнеса, на институциите, граждани.

„Радвам се да имам възможността да се върна отново тук и да говорим за възможностите, които бизнесът може да получи през програмите по конкурентноспособност, които се управляват от Министерството на иновациите и растежа, тъй като познавам Враца с изключително добрите образователни практики и проекти, по които сме работили, с предприемаческия дух и екосистема“, каза министър Стойчева и обясни, че тази година има отворени вече две процедури, които са на стойност почти 400 млн. лв. Те са свързани с развитие на капацитета на предприятията - малки, средни, микропредприятия, стартъпи и по-големи предприятия. Двете процедури са свързани точно с развиване на възможности за растеж и създаване на нови работни места, за нови бизнес модели, нов начин на работа, за иновативни подходи. Едната програма е свързана с внедряване на иновации в предприятията, за засилване на конкурентноспособността, а втората програма се казва „Развитие и разработване на иновации в предприятията“. Първата програма, за която беше удължен срокът до 15 февруари 2024 г., за да се даде възможност на предприятията и компаниите да се подготвят, е на стойност 293 млн. лв. , а втората програма  - на стойност - 127 млн. лв. и срок за кандидатстване до 15 май.

„Така че ще насърчим компаниите, бизнеса, организациите във Враца и в региона да бъдат активни и да търсят възможности за реализация на техните проекти и решения. Изключително много се радвам, че има огромен интерес. За първи път в българските програми за конкурентноспособност се отварят възможности точно за създаване на иновации. Като цяло българските предприятия - и малки, и средни, досега не бяха поставяли такъв фокус – върху иновациите, докато в международен план, както всички може би знаете, това е формата, през която можем да се развиваме, особено в днешната изключително конкурентна световна икономика и е предизвикателство, ако ние нямаме капацитета и ресурсите, да правим точно това. А като цяло българският бизнес и българските предприемачи наистина са доста изобретателни, имат много иновативни идеи, имат много заряд, добра енергия. Това, което е важно, е да бъдат събрани тези идеи в подходящи проекти, които да усвоят европейските практики и да могат да предложат добри бизнес модели за реализация на решенията, не само в България, но и в международен мащаб. Бих искала най-вече да подчертая факта, че трябва като се мисли, освен локално, за местния бизнес, да се мисли по-мащабно и да имаме по-големи амбиции, защото това ще ни позволи и като икономика, и като компании, и като бизнес начинания, да бъдем наистина съпоставими и да имаме голямо предимство, въз основа точно на креативността и на различното мислене на хората“, обясни министър Стойчева и добави: „Ние нямаме толкова много големи природни залежи, но това, което имаме, основно са хора, които имат добре развити познания в различни сектори и на това трябва да бъде поставен акцента, и на това трябва ние да изберем да инвестираме, за да имаме наистина шанс и възможности да бъдем припознати като иновационно място, като иновационна долина, това е част от моята мисия – бих искала да помогна България да бъде представена с друго лице в международен мащаб и също да дам оптимизъм на хората в родината ни, че тук има място за тях - да се развиват, да живеят добре и да дават възможности и за бъдещите поколения да намират изява тук“.  

Министър Стойчева обясни, че гледа с оптимизъм за бъдещето на бизнеса в България, тъй като е изцяло отдадена на тази кауза и работи „със сърце и с ум“ за това.

В хода на срещата Радослав Ризов, и.д. директор на Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност, разясни подробно мерките по двете програми, като изрази своето желание за подкрепа на бизнеса в Северозапада.

По време на срещата стана ясно, че по ПКИП през 2024 г. предстоят още възможности за подкрепа на българския бизнес. За повишаване на производствения капацитет на семейни фирми и такива от творческите индустрии и занаятите са предвидени 117 млн. лв. За защита на права по индустриалната собственост в предприятията през тази година ще бъде отворена процедура за 24 млн. лв., а за въвеждане на технологии от областта на Индустрия 4.0 в предприятията – за 101,7 млн. лв.

Министърът на иновациите и растежа съобщи, че по процедурите по линия на МИР от Националния план за възстановяване и устойчивост в област Враца са сключени 40 договора с фирми на обща стойност 7 млн. лв. Те са в процес на изпълнение.

 

Вижте повече в следните ВИДЕА: