България

Изтекоха 2500 държавни електронни пощи

  25.01.2024 14:10             
Изтекоха 2500 държавни електронни пощи

Почти 2500 пароли на държавни електронни пощи са били публикувани в публичното пространство. Това отговори Министерството на електронното управление на въпрос от председателя на ресорната комисия Божидар Божанов.

Според статистика, публични са станали около 1500 адреса на електронна поща в домейни, принадлежащи на държавната администрация, 419 адреса на електронна поща в домейн government.bg, 504 адреса от публични платформи.

Данните са след проверка в специализиран портал, с който министерството си сътрудничи от две години.

От там уточняват, че заради законови правила, това не се счита за киберинцидент и препоръчват служебната електронна поща да не се използва за регистрация в интернет страници за неслужебни цели. Пример за това е регистрирането в сайтове за пазаруване, предава БНТ.

Министерството допълни, че през януари в интернет е изтекъл файл с 6 милиона записи от български домейни. Там е имало 522 адреса на държавната администрация, около 3700 акаунта на ученици, използвани за дистанционно обучение и 8 адреса на общински администрации с безплатна електронна поща. От министерството уточняват, че изтеклата информация вероятно е комбинация от течове на различни данни в периода 2019-2021 г.