Събития

Отбелязваме 80 години от бомбардировката на Враца

  24.01.2024 10:01             
Отбелязваме 80 години от бомбардировката на Враца

Във Враца ще бъде отбелязана 80-годишнината от бомбардировката на града по време на Втората световна война.  По време на трагичните събития губят живота си 124 души, два пъти повече са ранените, а в града има мащабни разрушения. В памет на жертвите в храм "Св. Възнесение" в 11 часа ще има панихида, а след това ще бъдат поднесени цветя пред мемориала на загиналите в центъра на града. 

Въздушната атака е сред най-драматичните събития в новата история на Враца. Градът е сред 18-те в България, бомбардирани през Втората световна война, когато настъпва обратът във войната. Тогава антихитлеристката коалиция предприема мерки да ускори края на войната.

"Предложението да бъде бомбардирана България и обсъждано от съюзниците и са определени големите цели – големите градове. Логиката е да има повече жертви", разказва историкът от Регионалния исторически музей Мая Антова.

Враца била резервна цел. На 24 януари 1944 г. над София се струпват 300 самолета, но над столицата има мъгла. Заради това биват пренасочени в различни посоки и 100 от тях се насочват към Враца и извършват два въздушни удара по обед.

Освен разрушените знакови сгради, са сринати и много жилищни, над 1000 души остават без подслон. Враца е сред най-пострадалите градове, а щетите се възстановяват с години, пояснява историкът.  

"Коварното е това, че част от тези 380 бомби, хвърлени над Враца, имат отложено действие – това са играчки и писалки, които, падайки на земята са предизвиквали вниманието на хората, включително на деца и когато ги вземат, те се взривяват. И още едно абсолютно безсмислено действие – когато самолетите идват толкова ниско над града, пилотите вътре са могли да започнат да стрелят буквално по гражданите на улицата, което още повече увеличава жертвите."

Когато говорим за трагедия, това не е преувеличено. Всички, които са го преживели, предават този спомен на поколенията, за да не се забравя, подчертава Мая Антова.