Консумацията на един чай насърчава не само растежа на косата, но и бързото отслабване. Черният чай съдържа голям брой компоненти, полезни за тялото, споделя руският лекар и диетолог д-р Юлия Лементина. Съдържащата се в него пантотеновата киселина създава здравословен холестерол, флуоридът подобрява състоянието на зъбите, а витамин С стимулира имунната система.
Ползи от черния чай: "Черният чай съдържа още витамини В1 и В2, които поддържат тонуса на тялото, кожата и лигавиците, витамин Р подобрява еластичността на кръвоносните съдове, а витамин К осигурява здрави кости. Каротинът има благоприятен ефект върху кожата и косата, а никотиновата киселина ви позволява да разграждате мазнините и да поддържате енергийния баланс, поради което напитката се препоръчва за тези, които искат да загубят наднорменото тегло", казва още експертът.
Теафлавините в напитката предотвратяват образуването на плаки в кръвоносните съдове и подпомагат естественото производство на антиоксиданти в организма.О
Хората с очни заболявания, гастрит, обостряне на стомашни язви, както и повишена възбудимост и раздразнителност трябва да внимават с редовната консумация на тази напитка.
Какво е черен чай?
Черният чай се прави от листата на храста Camellia sinensis. Съдържа кофеин, както и други стимуланти и антиоксиданти. Много хора в САЩ го пият горещ или студен. Винаги трябва да се накисва в гореща вода преди охлаждане.
Процес, наречен окисление, превръща листата от зелени в тъмнокафяво-черни. Окисляването означава, че листата са изложени на влажен, богат на кислород въздух.
Производителите на чай могат да контролират степента на окисление. Черният чай е напълно окислен чай. Зеленият чай идва от същото растение, но не се окислява.
Ефектите от черния чай са няколко - повишена бдителност и енергия, набавяне на антиоксиданти, включително полифеноли и катехини, възможни противоракови ефекти, подобряване на здравето на сърцето, подобряване на метаболизма, подобрено здраве на червата.
Необходими са повече изследвания, но има някои доказателства, че редовното пиене на черен чай може да намали риска от заболявания като диабет, висок холестерол, камъни в бъбреците, болестта на Паркинсон, остеопороза, кариес (зъбен кариес)
Пиенето на черен чай в умерени количества обикновено е безопасно за повечето хора.
"Пиенето на големи количества черен чай - повече от четири или пет чаши на ден - може да причини здравословни проблеми. Това се дължи главно на страничните ефекти, свързани с кофеина", казва диетологът.
Приемът на черен чай също може да има и странични ефекти (най-често в големи количества). Това са - безпокойство и затруднено заспиване, бързо дишане, главоболие, повишено уриниране, аритмия, гадене и повръщане, нервност и безпокойство, шум в ушите, тремор, високо кръвно налягане, анемия.
Комбинирането на черен чай с други видове кофеин или продукт, наречен ефедра, може да бъде много опасно. Някои от проблемите, които това може да причини, включват: нервност, високо кръвно налягане, промени в сърдечната честота, конвулсии.
„Черният чай или добавките с черен чай може да попречат на ефектите на други лекарства и добавки, които приемате. Някои лекарства също могат да причинят кофеинът да остане в тялото ви по-дълго от обикновено. Говорете с вашия лекар, за да разберете дали има такива или лекарствата, които приемате може да има този ефект", съветва диетологът.
Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.