Лайфстайл

Семената на лимона са истинско съкровище за здравето

  23.01.2024 09:30             
Семената на лимона са истинско съкровище за здравето

Лимонът е полезен, но не бива да се пренебрегват и ползите от неговите семена. Известно е, че лимонът може да бъде изключително полезен за здравето ни, най-вече поради факта, че е богат на витамин С, но знаете ли, че семената му също са отличен източник на полезни вещества?, съобщи телевизия N1.
Можете да консумирате лимонови семена, като първо ги смелите, след това ги смесите с вода, сварите течността и я изпиете. Пастата от лимонови костилки може да се използва и като добавка към различни ястия. Имайте предвид, че не е добре да приемате повече от три до пет семена наведнъж. Ако не ги смелите преди ядене, те няма да ви навредят, но най-вероятно няма да бъдат усвоени.
Най-важните положителни ефекти, които редовната консумация на семена може да донесе, са следните:
Защита срещу оксидативен стрес
Подобно на лимоните, в семената откриваме много витамин С, който е един от прехвалените антиоксиданти (100 г лимонова кора съдържа около 47 мг витамин С).
Те са и добър източник на лимоноиди и флавоноиди. Консумирайки лимонови семена, можете да осигурите на организма си важни антиоксиданти, които ще неутрализират негативното въздействие на свободните радикали. Това ще намали риска от оксидативен стрес, а оттам и от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и други болести.
Аналгетичен ефект
Възможно е да се направи качествено масло от лимонови семена, което е един от големите природни аналгетици.
Твърди се, че маслото от лимонови семена има много положителен ефект върху частите на мозъка, свързани с възприемането на болката, което осигурява аналгетичен ефект.
Стимулиране на образуването на колаген
Един от основните виновници за ускореното стареене на кожата е забавянето на производството на колаген.
Колагенът е изключително важен структурен протеин, който отговаря за еластичността и издръжливостта на кожата. Един от най-добрите начини да забавите стареенето на кожата е да увеличите приема на витамин С.
Той е не само отличен антиоксидант, който предпазва кожата от UV лъчите и други негативни ефекти, отговорни за ускореното стареене на кожата, но витамин С е важен и за създаването на самия колаген.
Помага в борбата с инфекциите
Екстрактът от лимонови семена може да бъде полезен за превенция и по-бърз контрол на различни инфекции, включително гъбичните.
Установено е например, че веществата в лимоновата кора могат да намалят риска от свръхрастеж на кандида - добре позната гъбичка, която може да причини сериозни щети, ако се разрасне.
Подобрява паметта и концентрацията
Чувствате ли, че напоследък паметта ви не е най-добрата? Може би забелязвате, че ви е доста трудно да се съсредоточите?
При тези симптоми, от една страна, е логично първо да изключите по-сериозни проблеми. Ако се окаже, че няма нищо по-сериозно (например ранни признаци на болестта на Алцхаймер), тогава има естествени средства, които могат да помогнат на работата на мозъка ви. Сред тях е маслото от лимонови семена, което може да бъде много полезно за паметта и концентрацията и за което се твърди, че помага за подобряване на настроението, тъй като е установено, че има положителен ефект върху допаминовите и серотониновите рецептори.