България

Хиляди българи с ограничен достъп до аптека - пътуват до съседни села и градове, за да си купят лекарства

  03.12.2023 14:20             
Хиляди българи с ограничен достъп до аптека - пътуват до съседни села и градове, за да си купят лекарства

Хиляди българи са със затруднен достъп до аптека. Най-тежко е положението в отдалечените райони. Хората там са принудени да пътуват до най-близкия общински или областен център, за да си купят лекарства. От август тази година Здравната каса осигурява допълнително финансиране за аптеки в труднодостъпни райони. Бонуси има и за денонощните аптеки, които са единствени в общината.

Във варненското село Аврен, което е и общински център, аптека няма от години.

"Който има кола, отива във Варна или в Долен Чифлик за по-близко. Който няма, ще даде на някой пари да кажем... трудно е".

Според кмета на Аврен разкриването на аптеки в малки населени места не е изгодно за търговците.

"В едно село като Аврен, в което имаш потенциални клиенти не повече от 500 човека - инвестиция от 50 000 лева и 5000 лева заплати на месец, грубо сметнато, никога няма да се избият като инвестиция. За това няма аптеки по малките населени места", каза Емануил Манолов.

Единствената аптека в община Аврен е в село Приселци.

"Не можем да си позволим лукса да затворим, но това, което сме стигнали до решение, е евентуално да прекратим дейност с НЗОК по някои от групите лекарства, но винаги сме продължавали напред", коментира магистър-фармацевт Валентин Андонов.

От август тази година аптеката в Приселци получава допълнително финансиране от Здравната каса, защото е единствена в общината и изпълнява всичките 17 дейности, които покрива фондът.

"Има рецепти, за които терапията излиза над 10-20 хиляди лева. Това изисква ангажиране на един много сериозен финансов ресурс. Стигали сме до случаи, в които да гарантираме с лично имущество, с лични средства. И мисля, че точно в този момент тази методика се включва много добре и ще подпомогне нашите дейности", каза магистър-фармацевт Валентин Андонов пред БНТ. 

Към момента над 160 аптеки получават допълнително финансиране, защото са денонощни, единствени в общината или са в отдалечен или труднодостъпен район.

"Целта на методиката е да се подобри достъпът на пациента до лекарства по НЗОК и да има повече денонощни аптеки", посочи магистър-фармацевт Димитър Маринов - председател на Български фармацевтичен съюз.

Условие за получаване на допълнително финансиране е да има минимум 20 километра разстояние между аптеки в равнинен и над 15 километра в планински район.

"Нелепо е това с километрите. Не знам кой го е измислил, но за мен не е работещо", смята кметът на община Аврен Емануил Манолов.

В бюджета за тази година са заделени 2 милиона лева за финансиране на аптеките. Предвижда се догодина парите да се увеличат двойно.