България

Запазват облагането на гражданските договори

  03.12.2023 10:22             
Запазват облагането на гражданските договори

Екзотичните идеи на министъра на финансите Асен Василев за повишаване на приходите в бюджета бяха отхвърлени от бюджетната комисия към парламента. Режимът на облагане на гражданските договори ще остане както досега. Няма да има данък върху бакшишите и няма да връщат 0,5% от платения ДДС на хора, които събират касовите си бележки. Това решиха депутатите, като приета на второ четене промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Предложената отстъпка от 0,5% от платения ДДС няма смисъл, защото сумите, които ще получават хората са твърде малки, коментираха депутати. За предложения данък върху бакшишите депутати заявиха, че не е ясно как този доход ще бъде установяван. За облагането на граждански договори като трудови депутати обясниха, че идеята е НАП да преценява дали един граждански договор е трудов по своя характер. Но това е отговорност на Главна инспекция по труда. В резултат всички тези предложения бяха отхвърлени.

В проекта на бюджет за 2024 г. от Министерство на финансите са заложили приходи от 740 млн. лв. в резултат на мерки за повишаване на събираемостта./Труд