Лайфстайл

Защо не трябва да изхвърляме обелките от бананите

  03.12.2023 09:30             
Защо не трябва да изхвърляме обелките от бананите

Всеки път, когато обелвате банан и изхвърляте кората, изхвърляте вкусна и питателна закуска. Всъщност едно проучване от миналата година установи, че ако банановите кори се бланшират, изсушат и смелят на брашно, от тях могат да се приготвят печени изделия, които имат същия вкус, ако не и по-добър от пшеничните продукти, съобщи „Science alert”.
Освен ако не четете вегански кулинарни блогове или не сте почитатели на Найджела Лоусън, вероятно никога не сте се замисляли да готвите с бананова кора. Но тя не само е напълно безопасна, но и учените са доказали, че наистина е полезна за вас.
Когато продуктите от техния експеримент били тествани на вкус, потребителите съобщили, че са също толкова доволни от вкусовете, колкото и от захарните бисквити без обелки.
Дори ще получите щедра порция минерали и хранителни вещества, борещи се с рака. Обогатени с бананови кори, например, захарните бисквити, направени в проучването, съдържат много повече фибри, магнезий, калий и антиоксидантни съединения.
От друга страна, добавянето на твърде много брашно от бананови кори води до получаването на бисквити, които са малко кафяви и твърди, вероятно от всички допълнителни фибри. Но когато партидите били направени с брашно, съдържащо 7,5 % бананови кори, текстурата на бисквитите достигнала далеч по-привлекателен баланс.
Като бонус стоките се съхраняват добре на рафта в продължение на три месеца при стайна температура.
Въпреки че проучването разглежда само последиците от добавянето на бананови кори в печени бисквити, резултатите показват, че използването на брашно от бананови кори в хляба, сладкишите и тестените изделия също може да бъде обмислено.
През 2021 г. например проучване на сладкиш с бананови кори установи, че жълтата кожа на плода осигурява естествен хранителен цвят на печеното изделие и повишава хранителните му стойности.
Междувременно проучване от 2016 г. установява, че заместването на до 10 % от пшеничното брашно с брашно от бананови кори може да обогати изпечения хляб с по-високо съдържание на протеини, въглехидрати и мазнини.
Не сте любители на печенето? Найджела Лоусън е използвала бананови кори в къри, а веганските блогъри наскоро популяризираха идеята за бекон с бананови кори и "свинско" с извадени кори.
Консумирането на кората на този плод е не само здравословен вариант, но и може да помогне за намаляване на хранителните отпадъци. Около 40 % от теглото на банана се съдържа в кората му, а през повечето време тази богата на хранителни вещества кожа просто се изхвърля.
Разбира се, корите на бананите са доста безполезни, когато са сурови. Но ако се приготвят правилно, всъщност могат да имат адски добър вкус.
Възможно е дори да удължат срока на годност на някои продукти, тъй като люспите имат антиоксидантни и антимикробни свойства.
Същото важи и за обелките на други плодове, например на манго, за които също е установено, че повишават антиоксидантните свойства на сладкиша и подобряват вкуса му.
Така че следващия път, когато разглобявате банан заради плодовете вътре, помислете дали да не запазите кожата. Коремът ви може да ви благодари по-късно.