Свят

Историята се преобръща заради това откритие от дъното на Черно море край Созопол

  02.12.2023 17:00             
Историята се преобръща заради това откритие от дъното на Черно море край Созопол

На дъното на Черноморието лежи уникално природно наследство, което преобръща историята. Акваторията на Созопол пази под вода доказана праистория и местообитания датирани 5000-6000 години пр. Хр.

Тя има и едно забележително природно наследство, формирано преди милиони години – „Вкаменена гора“.

„В района е известен т.н. „Росенски“ палео-вулкан, централната част на който пропада. Това се нарича калдера. В резултат на пропадането тази част се наводнява и така се създават условия за формирането на „Каменната гора“ като основният вид е от блатни кипариси“, обяснява Ралица Събева, геолог от географския факултет на СУ.

Мястото е уникално в световен мащаб, тъй като вкаменени дървета под вода има на много малко места. Смята се, че нашата „Вкаменена гора“ е на милиони години.

Геолозите са изследвали пластовете под гората преди 40 години и те смятат, че са на около 20 милиона години. Самите дървета не знаем на каква възраст са.

Мястото е забележително богатство за България, като природна даденост. Това поставя и въпросът за опазването му.

„Дърветата са много крехки и ако се пускат котви или водолази, които се гмуркат, чупят парчета от тях, то няма да оставим тази забележителност за бъдещите поколения. Минават лодки, пускат се котви и за жалост се изхвърлят боклуци“, казва доц. Любомир Кендеров от биологичния факултет на СУ.

Поради световната рядкост на подобни природни дадености, „Вкаменената гора“ навярно може да стане част от „Световното природно наследство“ на ЮНЕСКО, при постъпки от наша страна, което ще помогне и за опазването му.