България

Омбудсманът проф. Ковачева: Хората са жертва на монополите, КЕВР да извърши проверка защо толкова дни нямаше ток

  02.12.2023 16:10             
Омбудсманът проф. Ковачева: Хората са жертва на монополите, КЕВР да извърши проверка защо толкова дни нямаше ток

Не живеем в Сахара, за да се удивляваме, че вали сняг. Все още вече седмица, много неща не са наред - има селища без ток. Хората са жертва на монополите, които се позовават на общите условия. Това заяви по "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ националният омбудсман проф. Диана Ковачева.

Сезирах КЕВР да бъде извършена проверка на енергодружествата, безобразие е поведението им. Те дължат обезщетения на потърпевшите: до 30 часа - 50 лв., след това на всеки час по 20 лв.

Тези ЕРП не са влагали пари в мрежата си, не поддържат сервитутните зони и падналите дървета изпокъсаха електропроводите. Всеки човек да сезира КЕВР за своя случай, а в 5-дневен срок и енергодружествата, ако им е изгорял електроуред.
Хората се оплакват, че ЕРП отказват да изплащат обезщетения. България обаче е в наказателна процедура за колективните искове и в момента не могат да правят такива. Ще сезирам председателя на НС да извадят проектозакона, за да бъде приет.

Това са нормативни монополи, заради които държавата ще плати пари на потърпевшите. Хората трябва да са активни и да си искат обезщетенията - да изпратят писма за всички щети.

Новите цени на водата е другото безобразие - какво точно се промени в качеството й, за да се вдигат толкова много цените. Най-много от жалбите до мен са за некачествена доставка на ток, следвани от качеството на водата.

Дискриминационно е недопускането на стари автомобили в центъра на София. Само в центъра ли не трябва да дишат мръсен въздух.
Според омбудсмана проф. Диана Ковачева не е редно бележка за извиняване на отсъствията на учениците да струва до 10 лв., трябва да влезе в пакетите на НЗОК.