България

Държавата с голямо обещание към хората, ето какво ще им даде

  02.12.2023 13:14             
Държавата с голямо обещание към хората, ето какво ще им даде

До края на 2025 г. 80% от населението на България вече ще има достъп до 5G свързаност. Такъв е планът на държавата, обрисуван от зам.-министъра на транспорта Григори Григоров.

За сравнение, към септември 2023 г. малко над 67% от българското население има достъп до 5G мрежа, според актуалния доклад на 5G Observatory.

Един от глобалните проблеми, маркирани и там, е тромавото раздаване на честоти – нещо, което е особено видимо в България, където Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) забави процедурите, мотивирайки се с избухналата пандемия от COVID-19.

В резултат на това страната не можа да изпълни заръката на ЕК, която искаше до края на 2020 г. във всяка държава членка да има поне по един град със стартирана 5G мрежа. Търгът, в крайна сметка, се случи през март 2021 г., през есента на която пък бе даден комерсиалният старт на петото поколение комуникации.

Първоначално държавата раздаде честотите от 3.6 GHz и 26 GHz, като едва сега на дневен ред дойде дългоочакваният от телекомите момент за разпределянето и на спектъра в 700 MHz и 800 MHz. Миналия месец държавата най-накрая обяви, че е готова да предостави на мобилните оператори възможността да споделят този ресурс с военновъздушните сили.

Честотите в спектъра 700 MHz и 800 MHz са ключови за разгръщането на 5G мрежите в извънградските райони, тъй като те осигуряват много по-голяма площ на покритието от по-високите ленти, макар и за сметка на по-ниски скорости.

Свързаността от пето поколение ще получи още по-добро развитие, след като през тази седмица мобилните оператори вече получиха лицензи да ползват честоти в обхватите 700 и 800 мегахерца“, отбеляза Григори Григоров на откриването на информационен ден за възможностите за кандидатстване на български организации в конкурс за 5G проекти по Механизма за свързване на Европа.

Въпросният Механизъм дава възможност на оператори, общини и други публични организации да кандидатстват за финансиране с 5G проекти, обясняват от economic.bg.

Инициативата е продължение на тази за изграждане на точки за публичен достъп до високоскоростен, безжичен интернет на обществени места WiFi4EU. Общият ресурс на финансиране е 241 млн. евро, а кандидатури могат да се подават до 20 февруари 2024 г.

Как изглеждат нещата с 5G по света

5G мрежи покриват общо 81% от населението на ЕС, като това поставя блока в догонваща роля спрямо САЩ, където покритието е 96%. Лидери в Европа са по-малките страни като Кипър и Малта, които могат да се похвалят с по 100% 5G покритие. Но и държави като Нидерландия и Италия също гонят 100%.

Любопитна тенденция в контекста на петото поколение свързаност са частните 5G мрежи, които се изграждат отделно от тези на мобилните оператори. Често от такива имат нужда големи фабрики с висока степен на дигитализация. Според доклада на 5G Observatory за шестте месеца до септември се наблюдава голям ръст, като са регистрирани повече от 20 нови такива. Най-много има в Белгия, Франция, Германия и Испания.