Събития

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

  02.12.2023 09:00             
Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин. Състезанието ще се проведе тази събота, 2 декември, от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова:

"Турнирът "Иван Салабашев" има дълга история. Той е създаден през 1992 година в Стара Загора. Като първоначално е бил регионално състезание, впоследствие се включват и много други градове и последните години вече е национално състезание. Като организатори са Съюзът на математиците в Стара Загора и в София. Състезанието е национално за ученици от 1-ви до 12-и клас. За първи клас състезанието е 60 минути. За всичко останали класове е 120 минути. Провежда се по едно и също време в цялата страната. Като задачите за учениците до 9-и клас са 15, с избираем или свободен отговор. А за 10-12-и клас темата е обща и са три задачи, на които се изисква пълно описание на решението. Във Видин турнирът през последните 5 години е провеждан два пъти. Предизвикателство е, защото задачите са специфични, текстовете често пъти са дълги и изискват сериозна концентрация, както и сериозни знания за достигане до верния отговор. Участниците се оценяват по места, където се провежда турнирът. А протоколите с резултатите се обобщават в София и се прави общо национално класиране." 
Награждаваното на национално ниво ще е в края на януари в София, като на него се канят всички призьори от страната, допълни Камелия Иванова.