България

Митничари откриха 45 000 евро, скрити в тенджера

  02.12.2023 07:10             
Митничари откриха 45 000 евро, скрити в тенджера

Митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха в рамките на 24 часа недекларирана валута с левова равностойност над 320 000 лв. при три отделни проверки на товарен автомобил и два автобуса, съобщиха от Агенция "Митници". 

При първия случай в празна товарна композиция с турска регистрация са открити в шкаф с хранителни продукти на шофьора тенджера, пълна с еврови банкноти в различни купюри от 5 до 50 евро.

Установени са недекларирани общо 45 000 евро. Валутата е задържана и е образувано досъдебно производство.

Автобус с пътници по маршрут от Румъния за Турция пристига на изходящо трасе от страната на пункта в същия ден.

Двамата водачи и всички пътници са обявили, че не пренасят нищо за деклариране. При последвалата проверка и лични прегледи около кръста на един от пътниците, турски гражданин, са открити пликове с банкноти в евро и щатски долари.

Установената недекларирана валута е 20 000 евро и 20 000 щатски долара. В джобове на дрехите и в чанта на друг пътник в автобуса – също турски гражданин, са открити недекларирани 30 000 щатски долара и 8160 евро. Недекларираната валута е задържана и са образувани две досъдебни производства.

Третата проверка е на 30 ноември също в автобус с пътници, пътуващ по маршрут от България за Турция. В ръчната чанта на турски гражданин митническите служители откриват недекларирани 46 400 евро.

Пътникът е представил данни за произхода на валутата, но тя не е декларирана по съответния ред и също е задържана, а срещу него е съставен акт за административно нарушение.