Свят

Израел публикува карта с безопасните зони в ивицата Газа

  01.12.2023 11:51             
Израел публикува карта с безопасните зони в ивицата Газа

Израелската армия публикува днес карта с безопасни зони в ивицата Газа - броени часове след края на прекратяването на огъня, предаде Ройтерс.

Тя също така разпръсна в южната част на палестинската територия листовки с призив към хората, живеещи източно от Хан Юнис, да напуснат домовете си, съобщи АП. В посланието се предупреждава, че градът е "опасна военна зона".

Над ивицата Газа се издига дим, след като Израел нанесе удари в палестинската територия след изтичането на срока на временното примирие в 7 ч. днес (и българско време). Властите в Газа, контролирана от "Хамас", съобщиха за 32 убити при тези атаки - данни, които не са потвърдени по независим път.

Катар потвърди, че преговорите с негово посредничество за възобновяване на споразумението за прекратяване на огъня продължават. Израелските бомбардировки в ивицата Газа усложняват дипломатическия процес, каза в изявление катарското министерство на външните работи.

"Хамас" от своя страна обвини Израел, че носи отговорност за възобновяването на войната. В изявлението се твърди, че той е отхвърлил всички предложения на палестинското ислямистко движение да освободи още от затворниците, които взе при атаката си в Израел на 7 октомври.

Военното крило на радикалната палестинска групировка "Ислямски джихад" междувременно обяви, че е атакувало израелски градове тази сутрин в отговор на "престъпленията срещу нашия народ", припомня БТА.