Свят

Силна магнитна буря може да предизвика полярно сияние в Европа и САЩ

  30.11.2023 14:48             
Силна магнитна буря може да предизвика полярно сияние в Европа и САЩ

Тази седмица слънчевата активност беше висока, като от короната си към Земята бяха изхвърлени четири коронални масови изхвърляния (КМИ). Тези КМИ-та, представляващи големи изригвания от плазма, биха могли да се слеят в едно масивно КМИ, като вероятно ще предизвикат значителна геомагнитна буря, която може да доведе до появата на полярно сияние в северните части на САЩ и Европа на 30 ноември и 1 декември, съобщи "TVP World".
Слънчевите бури често нарушават радио и GPS услугите, но тази може да доведе само до видими полярни сияния. Степента, до която полярното сияние може да се наблюдава остава неясна.
Райън Френч, учен по слънчева физика в Националната слънчева обсерватория, отбеляза, че макар най-големите слънчеви бури да могат да попречат на технологиите, малко вероятно е предстоящата буря да предизвика сериозни смущения. Очаква се тя да бъде достатъчно силна за появата на северно сияние, но да не окаже значително влияние върху технологиите, като ще има само незначителни проблеми в специализирани сектори.
Най-интензивната експлозия, слънчево изригване, беше забелязана на 28 ноември от сателита на НАСА Solar Dynamics Observatory. Това изригване, малко под най-високата категория, Х, предизвика спиране на радиоразпръскването на къси вълни над южната част на Тихия океан и части от Северна и Южна Америка за около час.
Слънчевите изригвания въздействат на Земята почти мигновено, като радиационните изблици пристигат за около осем минути. Свързаните с тях КМИ обаче се появяват след няколко дни. Спътниковите снимки разкриха ореол на КМИ, което предполага насочване на плазма към Земята.
Според SpaceWeather.com предизвиканата на 28 ноември КМИ може да се слее с други такива, които я предшестват, като по този начин може да се създаде "канибалска" КМИ, която да доведе до геомагнитна буря от клас G3.
Центърът за прогнозиране на космическото време на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA), базиран във Вашингтон, прогнозира буря от клас G3 до 1 декември. Бурите G3 могат периодично да нарушават сателитната навигация и високочестотното радио.
КМИ могат да съдържат до 10 милиарда тона слънчев материал. КМИ "Канибали", макар и редки, са по-чести в близост до пика на 11-годишния цикъл на Слънцето, който се очаква между януари и октомври 2024 г.
За по-добро наблюдение на полярното сияние, особено в южните ширини, изберете места, които са далеч от светлините на градовете. Понякога полярните сияния в близост до хоризонта могат да бъдат заснети, дори и да не се виждат с просто око./ БГНЕС