Свят

Доклад: Омразата в интернет е насочена най-вече към жени

  30.11.2023 15:54             
Доклад: Омразата в интернет е насочена най-вече към жени

Жените са основна мишена за омразата онлайн, както и за обидния език, тормоза и подстрекателството към сексуално насилие, се казва в публикуван днес доклад на европейска агенция, обхващащ и България, предаде Ройтерс.

Това цели да насърчи ЕС и социалните медии да обръщат специално внимание при управлението на съдържанието си, когато става дума за защитени характеристики, като например пол и етнос, казва Агенцията на Европейския съюз за основните права.

Проучването е проведено в "Ютюб", "Телеграм", "Редит" и "Екс" в четири страни от ЕС в периода между януари и юни 2022 година. Според изследването жените са основна мишена във всички платформи и страни, участващи в проучването. Останалите засегнати групи са хора от африкански произход, роми и евреи.

Броят на публикациите, изпълнени с омраза и насочени към жени, са почти три пъти повече от тези, в които жертва са хора с африкански произход, в България, Германия, Италия и Швеция - четирите страни, които докладът разглежда, отбелязва Ройтерс. 

"Пълният обем на омразата, която регистрирахме в социалните мрежи, ясно показва, че ЕС, неговите страни членки, и онлайн платформите се застъпват за усилията си за създаване на по-безопасно онлайн пространство за всички", каза в изявление директорът на базираната във Виена агенция Майкъл О'Флахърти. 

Според Законодателния акт за цифровите услуги, който влезе в сила в Европейския съюз миналата година, големите технологични компании и интернет търсачки трябва да полагат повече усилия за премахване на зловредно и незаконно съдържание или в противен случай рискуват да бъдат глобени. 

Европейската комисия започна през октомври официални разследвания за работата на компанията майка на "Фейсбук" - "Мета", "Тикток" и "Екс" за премахване на зловредно съдържание от платформите си. Напоследък технологичните гиганти са обект на все по-голям контрол, тъй като след войната между Израел и "Хамас" се увеличиха случаите на вредно съдържание и дезинформация, предаде БТА.

Агенцията на Европейския съюз за основните права каза, че не може да получи достъп до данни от "Фейсбук" и "Инстаграм" за проучването.