Свят

Поредица от магнитни бури ни очаква - вижте кога

  29.11.2023 14:21             
Поредица от магнитни бури ни очаква - вижте кога

Дългосрочната прогноза за магнитни бури през декември показва доста цветна първа седмица на новия месец, посочват от Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ-БАН).

Това се дължи на вчерашното изригване от регион AR3500, който обединява доста голяма група слънчеви петна и е насочен към нашата планета в момента.

Наблюдаваната активност ще бъде подсилена и от коронална дупка, която е източник на по-силен и по-плътен поток от заредени частици, допълват още от НИГГГ-БАН.

Според графиката - ясно изразени магнитни бури се очакват на 1, 2, 5 и 6 декември. А също така и на 19 и 22 декември.

На 3, 4, 7, 12, 18 и 23 декември, пък, се очаква т.нар. смутено поле.

Планетарният Kp индекс е мярка за смутеността на земното магнитно поле. Той се дава в относителни единици, които варират от 0 до 9 в зависимост от смутеността на полето. Стойността на индекса Kp се определя от данните на 12 геомагнитни станции, разположени в северното и южното полукълбо на Земята. Резултатите се публикуват след изтичането на календарния месец. За целите на оповестяване на заинтересуваните инстанции и на цялото общество съществуват методи за определяне на приблизителна стойност на индекса, т.е. на смутеността на земното магнитно поле във всеки текущ момент. Поради факта, че аномалиите в земното магнитно поле се причиняват от слънчевия вятър - потоците заредени частици, които се изхвърлят от Слънцето и които, навлизайки в земната атмосфера предизвикват токове и от там - вариации на магнитното поле на Земята, съществува възможност да се определи степента на смутеност на земното магнитно поле от параметрите на слънчевия вятър. Това се оказва възможно поради наличието на текущи данни получавани от стационарен спътник извън земната атмосфера Advanced Composition Explorer (ACE). Разработената от колектив на Геофизичен институт - БАН методика позволява да се изчисли една приблизителна оценка на индекса Kp наречена Kpm по тези данни, които са достъпни всеки 15 минути, която се публикува автоматично в настоящата Интернет - страница. Доверителният интервал на тази стойност при вероятност 50% е 0.63. Публикува се и прогнозната стойност за следващите 6 часа от текущия момент. Прогнозата се изчислява на базата на поведението на геомагнитната активност през изминалите две денонощия по метода на Винер - Хопф, пише dariknews.