Събития

Нова екопътека ще има край село Царевец

  29.11.2023 17:00             
Нова екопътека ще има край село Царевец

Изграждат екопътека край врачанското село Царевец. Дейностите са по проект в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда“ на Министерството на околната среда и водите, който се финансира от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Стойността на проекта е 14 хиляди лева, като екопътеката ще бъде напълно завършена през пролетта на 2024 година, казва  кметът на селото Маргарита Петкова:
"Проектът е малка мащабна инфраструктура, по-малко е от 1 км. Нарича се пътеката "наследствена", искахме да покажем и скалните рисунки, но не предоставяме директен достъп до тях. Изграждайки тази зона, слагаме информационни табла, със скалните рисунки... Изградили сме парапети, заслон с гледка към река Искър... Таблата са 4, едното е в селото до старата църква, в началото на самата екопътека, на пътищата, които се разделят, на самия заслон - също табло, както и табло за вероятните опасности.... Екопътеката не е трудна, но е добре да е подходящо времето за разходка. Моля хората, които идват за екопътеката първо да се обадят в кметство, така ще можем да ги насочим и да им дадем необходимата информация."
Царевец е ограден от множество могили, останали от древността, когато по поречието на река Искър е била границата на Шишмановото царство. Има и стар римски път, покрит с каменни плочи. В селото се намира  най-старата църква в България на името на свети Николай, с уникален  каменен олтар. 

Екопътеката води до скалните рисунки и надписи, които обаче са на недостъпно място и малко или много са опасни, предупреждава кметът Маргарита Петкова и допълва: 
"Рисунките се намират в около 30 малки пещери, ниши, които са на 40-метровите скали. Повечето са разположени в близост до терасите на река Искър. Други са на 20-30 метра височина. Затова ние избегнахме директния достъп до тях и хората трябва да внимават..."
Богатото съдържание на графитите изумява с разнообразието на фигури и рисунки, което от своя страна подсказва, че това място е обитавано много векове.
Тази своеобразна и уникална галерия край село Царевец е единствено място в България, на което са събрани на едно място надписи от толкова дълъг период от време.