Събития

Остава в сила бедственото положение за населени места във Врачанско

  28.11.2023 10:41             
Остава в сила бедственото положение за населени места във Врачанско

Областният управител Надя Донкинска свика спешна среща с представителите на  териториалните структури и проведе разговори с кметовете на 10-те общини на територията на област Враца, във връзка с продължаващата динамична обстановка, съобщиха от администрацията на губернатора.

От подадената информация, става ясно, че е мобилизиран  целият наличен ресурс на пътно-поддържащите фирми, които от нощта на 26.11.2023 г. са на терен.

По данни на ОПУ – Враца   пътищата са проходими при зимни условия,  не е възстановено  движението по път III-306 Оряхово – Кнежа.  Остават затворени пътищата между следните населени места: за община Бяла Слатина /Бяла Слатина – с. Габаре и с. Соколаре- с. Тлачене/, за община  Криводол се работи по пътя с. Фурен – с. Галатин както и Фурен – Лесура, но все още са затворени за движение. За общините Мездра и Роман очаква се до 16:30 часа пътят с. Горна Бешовица – с. Камено поле да бъде пуснат. Ще се следи непрестанно пътната обстановка на пътя между с. Борован и с. Алтимир тъй като се очаква да бъде пуснат изцяло тежкотоварния трафик.

По данни от ОД на МВР –  Враца поради трудно проходими пътища са предприети следните мерки за регулиране на автомобилното движение: организирани са и работят временни КПП на следните места: между Враца и Монтана/край село Сумер/, при гр. Криводол, кръгово движение на обходен път на гр. Враца, центъра на с. Борован, разклона за село Паволче, бензиностанция ШЕЛ между Враца и Мездра. На посочените места временно ще бъдат спирани тежкотоварни автомобили /ТИР/ до  почистване на пътните участъци от съответните служби и пътни органи.

Във връзка с усложнената метрологична обстановка на 26.11.2023 г. на територията на област Враца е възникнала една аварийна ситуация касаеща ЕСО ЕАД. Скъсано е мълниезащитно въже на  ВЛ 100 kV  „Милин камък“ в отклонението захранващо фирма ХОЛСИМ БЪЛГАРИЯ, аварията е локализирана своевременно в рамките на деня. След извършения авариен ремонт на Подстанция 1 - Враца  обхваща голяма част от района на Централна градска част на областния град електрозахранването вече е възстановено.

Към 13:00 часа на 27.11.2023 г. на територията на област Враца продължават да работят 32 аварийни екипа от ЕРМ Запад ЕАД. Отстраняват се с приоритет аварии по мрежа СрН, където има най много клиенти без електрозахранване. По общини както следва:

    Община Враца и Криводол

    Електропровод Ботуня/Лиляче – без напрежение – Ботуня, Главаци, Краводер, Големо Бабино, Пудрия

    Електропровод Кладенец -  ТП2,4 Галатин

    По мрежа НН работят 5  екипа на територията на град Враца и град Криводол.

    Община Бяла Слатина

    Електропроводи Сокол и Скът – без напрежение Враняк, Габаре, Върбица, Соколаре и Ботево

    Община Роман и Община Мездра

    Електропровод Чукари – Курново

    Електропровод Царевец – Струпец

    Ще се работи до пълно възстановяване на електрозахранването.