Събития

Населени места в Северозапада все още са без ток и вода

  28.11.2023 09:44             
Населени места в Северозапада все още са без ток и вода

Обстановката по пътищата в страната постепенно се нормализира, стотици населени места остават без електрозахранване. Това отчетоха министрите на регионалното развитие и на енергетиката Андрей Цеков и Румен Радев. На територията на Северозападна България без ток са близо 75 000 потребители, съобщиха за БНР от електроразпределителното дружество. Най-засегнати са в областите Монтана и Враца. След като бъдат отстранени авариите по мрежите средно напрежение, усилията на групите ще бъдат насочени към повредите по мрежата с ниско напрежение. Има проблеми и при мрежата високо напрежение на електроенергийния системен оператор. 

В 13 села на територията на община Монтана водоснабдяването продължава да е прекъснато, заради спрените помпени станции. На повечето места електричеството трябва да е възстановено от снощи по предварителна информация на електроразпределителното дружество. Има опасност обаче някои от селата да останат без ток още 24 часа. Тежкият сняг и силният вятър са причинили много сериозни повреди в далекопроводната и локалните мрежи на територията на общината. Изпочупени са много стълбове, които трудно ще бъдат ремонтирани  в района на Смоляновци, Горно Белотинци и Клисурица. 

В област Враца продължава да няма ток и вода в повече от 30 села в общините Враца, Роман, Криводол, Мездра и Бяла Слатина. Заради снегонавявания има затворени пътища и откъснати населени места. 
Днес учебни занятия няма да има в 55 училища в 7 области, сред които и Видин. Неучебен ден е обявен в две училища - в Чупрене и Горни Лом. Едно затворено училище има в град Враца. По данни на Регионалното управление на образованието във Враца освен учебните заведения от община Криводол, вторник е неучебен и за СУ „Христо Ботев" в с. Габаре, както и за 3 обединени училища от община Враца: „Христо Ботев" в с. Баница; „Св. св. Кирил и Методий" в с. Девене и „Св. Кл. Охридски" в с. Тишевица. Причината са непроходими пътища, липса на ток или прекъснат интернет. Списък с учебни заведения, за които към момента вторникът е обявен за неучебен, е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката.