Спорт

Нов спортен клуб - Шахматен клуб "Локомотив - Мездра", учредиха в гр. Мездра

  27.11.2023 15:49             
Нов спортен клуб - Шахматен клуб \

На официална церемония, която се състоя в ресторант "Калето", беше обявено учредяването на нов спортен клуб в гр. Мездра - Шахматен клуб "Локомотив - Мездра". Клубът е наследник на шахматните традиции в крайискърския град и в близките дни ще получи лиценз от единствената шахматна федерация у нас, лицензирана от Министерството на младежта и спорта - Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022).
В Управителният съвет на клуба, който е с мандат от 5 години, влизат: Ивайло Гаврилов - председател, Тошко Кирков - секретар и членове: Свилена Драгановска, Мартин Коцев, Валтер Христов, Емил Манолов и Любомир Цеков.
На церемонията бяха връчени членските карти на новоприетите членове на ШК „Локомотив - Мездра“, които на този етап са около 20.
Тържествено беше отпразнувана и рекордната шеста титла на ШК "Локомотив" - Мездра в приключилото наскоро 24-о Държавно отборно първенство по кореспондентен шахмат (24. Bulgarian Team Championship in Correspondence Chess).
Мездренските шахматисти оглавиха крайното класиране с актив от 5 мач точки. Те играха в състав: на първа дъска: IM Любомир Ценков, на втора дъска - ССМ Тошко Кирков (капитан), на трета дъска - ССЕ инж. Александър Парушев и на четвърта дъска - ССМ Данаил Димитров. Сребърните медали спечели тимът на ШК „Враца“ с 4 мач точки, а бронзовите отличия - „Спартак“ - Плевен, с 2 мач точки.
Както подобава, не липсваше и торта, върху която беше изобразен шахматният дебют „Испанска партия“ и поставена цифричката 6.
Наградени бяха и призьорите в 57-ото Държавно индивидуално първенство по кореспондентен шахмат (57. Bulgarian Championship in Correspondence Chess), в което в челната шестица на което намериха място четирима състезатели на ШК „Локомотив“ - Мездра: ССМ Тошко Кирков е втори, IM Любомир Ценков - трети, ССМ Данаил Димитров - четвърти, а Дейвид Стефанов - шести.
Всички присъстващи получиха и по един екземпляр от брой 6 на "Информационен бюлетин за кореспондентен шахмат" - печатно издание на Българска асоциация по кореспондентен шахмат (БАКШ).
Последната спортна проява от годишния спортен календар на ШК "Локомотив" - Мездра за 2023 г. ще бъде традиционният турнир по блиц, който ще се проведе на 25 декември от 12:00 часа в шахматния клуб в сградата на бившето АПК.