България

АПИ: 1110 снегопочистващи машини обработват републиканските пътища. Шофирайте внимателно!

  26.11.2023 12:43             
АПИ: 1110 снегопочистващи машини обработват републиканските пътища. Шофирайте внимателно!

1110 снегопочистващи машини са на терен и обработват пътищата от републиканската пътна мрежа, съобщиха от АПИ. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласните и второкласните  пътища и  проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.
Ограничено е преминаването на всички моторни превозни средства през Старопланинските проходи „Република“, "Троянски“, "Шипка“, „Котленски“ и „Ришки“. Поради тежките метеорологични условия, силен снеговалеж и снегонавявания е ограничено преминаването на тежкотоварни камиони над 12 т  през проходите „Превала“ и "Рожен“.
Поради лоши метеорологични условия и нулева видимост временно е ограничено движението на всички МПС на територията на област Разград, Силистра и Добрич,освен по път I-9 Дуранкулак - Варна. По първокласния път е ограничено движението на камионите  над 12 тона.
Затворени за всички  МПС на територията на област  Шумен са път I-2 Русе – Варна, път II-27 Нови пазар - Балчик и път I-7 от Велики Преслав до Върбица.
В област Смолян е ограничено движението на автомобили с ремаркета и полуремаркета поради силен вятър и снегонавявания.
През изминалата нощ има множество сигнали за паднали дървета в областите Враца, Велико Търново, Габрово и Разград. Екипите работят по отстраняването им.
Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира водачите да шофират с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. Целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.