Събития

Раздадоха годишните награди за регионални проекти Regiostars 2023

  23.11.2023 16:00             
Раздадоха годишните награди за регионални проекти Regiostars 2023

Съвместен проект на Сърбия и Румъния стана победител в категорията „Зелена Европа“ в най-елитния конкурс за успешни европейски проекти Regiostars 2023. А голямата награда на публиката получи български проект.

След местните избори на много места в Северозападна България има обновени административни екипи. Именно на новите експерти в общините се разчита да изготвят и проекти, които да получат финансиране по европейските фондове, за да се подобрят условията на живот дори и в малките населени места.

За да се отличат най-добрите проекти, от 2008 година насам Регионалната дирекция на Европейската комисия (DGREGIO) ежегодно организира престижния конкурс Regiostars 2023. В него се награждават най-добрите проекти, финансирани от Кохезионния фонд, които показват високи постижения и нови подходи в регионалното развитие и служат като вдъхновяващи модели в цяла Европа.

За участие в тазгодишния конкурс бяха подадени рекордните 228 кандидатури от целия Европейски съюз. От тях бяха избрани 30 финалисти. На церемонията в град Острава, Чехия, при връчването на 7-те награди, еврокомисарят по въпросите на сближаването и реформите, Елиза Ферейра уточни: „Тези проекти ясно демонстрират добавената стойност на политиката на сближаване в отговор на нуждите на гражданите. Те има силата да повлияе положително на ежедневния живот на гражданите. Предстоят още много мотивиращи неща!“

Ето кои са победителите:

Категория 1 - Конкурентоспособна и интелигентна Европа. Испанският проект "Edificio Fundacion Pasqual Maragall" спечели тази категория. Базираната в Барселона фондация вече разполага с най-ново поколение инфраструктура, която дава възможност за научни изследвания, цифровизация и сътрудничество с други държави от ЕС в борбата с болестта на Алцхаймер.

Категория 2 - Зелена Европа. Победител е проектът "From mine to river. The Water Guardians“ по трансграничната програма „Интеррег" (Interreg) между Румъния и Сърбия. Два университета и една неправителствена организация са обединили усилията си, за да разработят решение за намаляване на замърсяването, причинено от минните дейности и за възстановяване на естествената привлекателност на граничния район. 

Категория 3 - Свързана Европа. Наградата бе присъдена на проект по „Интеррег“, който се реализира в Германия, Австрия, Хърватия, Унгария, Италия и Полша. Проектът "Dynaxibility4CE" подобрява нисковъглеродната мобилност и качеството на въздуха в региона на Централна Европа, като предоставя на органите на обществения транспорт стратегии за планиране и необходимите инструменти за справяне с новите тенденции в мобилността.

Категория 4 - Социална и приобщаваща Европа. Победител е "ProFem 2.0" от Чехия. Проектът предлага подкрепа за жертвите на домашно и сексуално насилие чрез специализирани центрове и онлайн платформа, като показа, че е в състояние да оказва подкрепа на жертвите в цялата страна чрез създаването на специфични структури на национално равнище. 

Категория 5 - Европа по-близо до гражданите. "EuregioFamilyPass", карта, която предлага множество предимства за семействата (например достъп до културни събития, обществен транспорт и образование) в региона Южен Тирол/Трентино-Алто Адидже, между Австрия и Италия, е победител в тази категория. 

Категория 6 - Тема на годината (2023 г. - Европейска година на уменията). "TechGrounds" от Нидерландия спечели първото място в тази категория. Проектът решава проблема с често срещаното несъответствие на пазара на труда в областта на информационните технологии, като активира скрити таланти и предлага ръководен подход към информационните технологии - от съвети за включване в работа до специализирани обучения.

Фаворитът на публиката в REGIOSTARS 2023 е българският проект „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека“. Проектът бе една от петте номинации на журито в категорията „Европа по-близо до гражданите“. Така най-предпочитаният проект от публиката, който получи и най-много гласове онлайн, беше „Център за културно изкуство: музей и библиотека“ в Бургас, България. Благодарение на кохезионните фондове изоставена сграда беше преобразувана в културен и образователен център, в който понастоящем се помещават музей, най-голямата библиотека в Югоизточна България с 600 000 книги и пространство, което може да се използва за обществени мероприятия и семинари. Общият бюджет на проекта е 9,94 млн. лв.

В наградите следващата година Северозападът има добри шансове да бъде отличен. Остава само експертите тук да подготвят добри проекти на местно ниво, които да получат финансиране и да подобрят облика на различните общини.

 

Мариана Гомилева (кореспондент на Konkurent News в Острава, Чехия)