Събития

СУ „Христо Ботев“-Враца се похвали с нови придобивки за кабинета по история СНИМКИ

  21.11.2023 11:00             
СУ „Христо Ботев“-Враца се похвали с нови придобивки за кабинета по история СНИМКИ

Днес, в Деня на Християнското семейство, в уникалния кабинет по история и цивилизация на СУ „Христо Ботев“ се състоя кратка церемония по обявяване на реновирането му.

На церемонията присъстваха кметът на Враца Калин Каменов, директорът на елитното школо Виктор Кръстев, представители на регионалния инспекторат по образованието, учители, общественици и ученици.

Кметът Каменов поздрави директора на училището Виктор Кръстев и колектива за надграждането на тематичния исторически кът и заяви, че по този начин възпитаниците на гимназията ще бъдат още по-стимулирани и ще постигат по-добри резултати.
В рамките на събитието учениците запознаха присъстващите с новите експозиции в кабинета и календара на прабългарите.
Водосвет за здраве отслужи отец Галин.

„В кабинетът по история децата могат да видят, да се докоснат до миналото. Историята не е само визия, историята е това, до което можеш да се докоснеш“, смята Виктор Кръстев.

Кабинетът по история е открит през 2012г., когато училището отбелязва  190 години светско образование, 165 години класно училище, 105 години врачанска гимназия. Проектът е дело на дизайнера Ивайло Рацов и финансиран изцяло от училищния бюджет. Идейният замисъл е да се изгради модерно оборудван и обзаведен  кабинет, който  да се превърне в лаборатория за знания за миналото,  в място което да мотивира  и насърчава учениците  към творческа  и изследователска дейност.  Тук успешно се съчетават съвременните технологии с автентични исторически артефакти - археологически находки от региона и предмети от бита на българина, дошли направо от бабините ракли.

Преобразената образователна среда поощрява интереса към историята, повишава интерактивността на учебния процес и въвлича учениците в изследователска дейност. Това е място за образователна изява на учениците и  за провеждане на разнообразни събития.

„Всички тези старинни експонати са сбирани от ученици и ни помагат по-лесно да разберем уроците. Обучението тук е изключително интересно и те кара да искаш да знаеш още и още“, смятат учениците на школото.

В края на церемонията присъстващите разгледаха забележителната витрина с меча и пръстена на кан Кубрат.

Копията са дарени от големия приятел на нашето училище проф. Иван Гаврилов – началник на клиниката по гръдна хирургия в Университетска специализирана болница по онкология – София.

Кан Кубрат е основател на Стара Велика България, съществувала в средата на 7 век в земите на Източното Черноморие. Баща е на основателя на Дунавска България кан Аспарух.

Неговото съкровище е открито през 1912 г. в украинското село Мала Перешчепина от две местни момчета. Състои се от близо 800 предмета, или общо  25 кг. злато и 50 кг. сребро.

Всички бяха впечатлени от таванната изработка на прабългарския календар, който представлява ефектно светлинно пано, изобразяващо прабългарския календар е проектирано и изработено от дизайнера Ивайло Рацов.

Сведения за прабългарския календар се съдържат в „Именник на българските ханове“ . Учените от ЮНЕСКО го обявяват  за най-древния и най-точния в света. Той е изграден на 12 годишен цикъл. Годините  носят имената  на тотемни животни: мишка- сомор, змия - дилом, вол - шегор и т.н. , а месеците са числителни редни – първи - алем, втори  - тутом  и т.н.

Голямо впечатление направи и историческата библиотека и витрината за временни експозиции със съдове от тракийски съкровища.