Събития

Община Козлодуй се включи в Националната кампания „Заедно срещу рака на гърдата”

  21.11.2023 18:00             
Община Козлодуй се включи в Националната кампания „Заедно срещу рака на гърдата”

В събота, 18 ноември, в Козлодуй се проведоха безплатни прегледи в рамките на Националната кампания „Заедно срещу рака на гърдата”. Инициативата е на Сдружението на Жените Мотористи „Lady Bikers MPowered” и се организира за пета поредна година в партньорство с Българското дружество за борба с рака на гърдата.
Безплатните профилактични прегледи за рак на гърдата се осъществиха и с подкрепата на Община Козлодуй, МБАЛ „Св. Иван Рилски”, MC Nuclears Kozloduy и Фондация „Искам бебе”. Над 40 пациентки бяха прегледани от д-р Мариела Василева, от екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев”, гр. София, и д-р Цветомир Иванов, МБАЛ „Сърце и мозък”, гр. Плевен.
Две нощи административната сграда на Община Козлодуй беше осветена в розово в знак на съпричастност с Националната кампания. С пушек в розов цвят в съботния ден кметът на община Козлодуй Маринела Николова и екипът на инициативата откриха прегледите.
Ранното разкриване на рака на гърдата може да спаси живот и никоя жена не би трябвало да го загуби поради незнание или некомпетентност по отношение на заболяването. Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените, като всяка година в България се диагностицират около 4 000 пациентки. Ранното диагностициране на заболяването е от ключово значение за успешното лечение и благоприятната прогноза.
Кампанията на дамите мотористи насочва вниманието за значимостта на ранния скрининг при рака на гърдата, тъй като дамите не трябва да подценяват профилактичните прегледи.