Бизнес България

Между 30 и 60 лв. за декар ще е земеделската рента

  19.11.2023 12:40             
Между 30 и 60 лв. за декар ще е земеделската рента

Рентите от земи в област Добрич тази година, по информация на колегите,  ще са между 30 и 60 лв. за декар. В масовия случай говорим за рента от 50 лв. по данните до момента. Това съобщи за медийна група „Добруджа“ председателят на Добруджански съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.
Рентата е изражение на резултата от земеделската дейност. Затова  предвид ниските добиви тази година и предвид цените на зърното, които спадат, сумите няма да са големи, каза тя.
Жекова държи да разсее разпространяваните в района твърдения, че дори може по места да не се дават ренти. Всеки ще си получи рентата, но тя ще по-ниска от 2022 година. 
Тя добави, че в момента търговията със зърно е много вяла. Почти няма търсене на царевица, въпреки, че цената й драстично падна от 410 - 420 лв. до 360 лв. за тон. Търговията със слънчогледа също не е активна. Стартът й бе с ценови нива от около 800 лв., а сега е около 750 лв./тон, но няма голямо търсене.
Ситуацията със слънчогледа е болна тема за земеделците в последните 2 години. И сега в България влизат камиони със зърно, с румънски и молдовски регистрации, което без съмнение е с украински произход, добави тя.

Източник: dobrudjabg.com/