Бизнес България

Наемите в София стигнаха Мадрид

  19.11.2023 14:28             
Наемите в София стигнаха Мадрид

Наемите на апартаментите в София стигнаха стойностите в Мадрид. За около 1700 евро може да се вземе тристаен и в двете столици, показа проверка на „Телеграф“ в няколко имотни агенции в България и Испания. „Дълго време наемите у нас бяха на ниски нива, но от началото на годината започна покачване, особено на жилищата в центъра и в кварталите край метрото“, разказаха от брокерска фирма в София.

Оферти

За 3324 лв., или 1700 евро, може да се наеме добре обзаведен и ремонтиран тристаен в нашата столица. Това означава, че една средна заплата от 1957 лв., каквато е за страната през второто тримесечие, не стига само за покриване на наема на апартамент, коментираха експерти.  В момента в столичния квартал „Дианабад“ отдават жилище за 1800 евро на месец с хол и кухня в едно, две спални и две бани, който е луксозен, но не изцяло обзаведен. Предимство е квадратурата от 137 кв. Тузарски тристаен с бутикови мебели и площ от 130 квадрата може да се наеме и в столичния квартал „Изток“ отново за 1800 евро месечно. Разполага с две спални, две бани, всекидневна, кухня и върви с уреди, сред които пералня и сушилня. Рекордно е предложението за наем на огромен имот от 500 евро в центъра на София, за който исканата цена за месец удря 6000 евро. Има 3 големи помещения, от които 2 спални. Разполага също с баня и джакузи, както и всякакви уреди и удобства. Намира се на последния 7-и етаж и е в затворен комплекс с такса поддръжка. Тристайните с по-малка квадратура в желаните квартали като „Лозенец“, „Иван Вазов“, „Малинова долина“ и района на Докторския паметник вървят по 900-1000 евро.

Сравнение

За сравнение цените на наемите на тристайните в Мадрид са като тези в София . В испанската столица ще намерите жилище с три  спални, кухня и всекидневна с нови мебели за 1850 евро месечно. Апартаментът е от 100 квадрата и се намира в района „Пасифико“ в Мадрид. Точно 1700 евро ще трябва да плащате всеки месец за тристаен в столичния район „Тетуан“, квартал „Валдеаседерас“. Жилището е с площ от 90 квадрата, с три спални, две бани, пълно обзавеждане с нови мебели, всякакви удобства и уреди, сред които пералня, съдомиялна, климатици и хубав изглед към улицата. В най-централната част на Мадрид луксозните апартаменти под наем достигат и до 5000 евро, а средно двустайните са около 1200-1300 евро на месец. Български брокери коментираха, че наистина има цени у нас, които много се доближават до тези в испанската столица, но все пак, погледнато общо, там е по-скъпо. От друга страна, предлагането на луксозни апартаменти у нас е много по-свито, като сравним с мащабите в испанската столица, допълниха брокери. Факт е, че и в единия, и в другия град има имоти с еднаква квадратура и на едни и същи цени“, казаха още експертите.

500 евро за студентска стая

От 1000 лв., или 500 евро започват офертите за студентски стаи на хотелски принцип в Студентски град в София. За сравнение при същите условия и квадратура в Мадрид ще платите еднаква сума, сочи проучването на „Телеграф“. В българската столица тарифата е на нощувка, като средно върви около 50 лв. За по-нелуксозни условия и без екстри може да ви поискат и по-малко, разказаха брокери. Ако искате самостоятелна баня, тогава трябва да платите общо около 1500 лв. за 31 дни. В Мадрид се предлагат студентски луксозно обзаведени стаи със самостоятелни бани в общи големи апартаменти. Цените тръгват от 350 евро на месец и стигат до 800 евро. Стойността зависи от локацията и големината на помещението. Предлагат се и много луксозни студиа в центъра за по около 1000 евро месечно.

Най-скъпо е в „Банишора“

Сред най-скъпите квартали за наем в София е „Банишора“ според средните изчисления на имотни агенции. В квартала цената на квадрат за наем на апартамент чукна 41,32 евро. Средно за двустаен за месец там ще трябва да платите около 1500 евро, сочи справката на брокери. На първо място продължава да е район „Витоша“, където средно на квадрат ще платите повече от 60 евро. В „Малинова долина“ също е скъпо и за квадрат ще трябва да се бръкнете с 40 евро. Сред най-евтините райони са „Обеля“ и „Люлин“, където има имоти под наем за по 5 евро на квадрат.

Телеграф