Лайфстайл

Как да се храним през есента, за да се заредим с енергия за зимата

  15.11.2023 14:40             
Как да се храним през есента, за да се заредим с енергия за зимата

Есента е период, в който има разнообразни сезонни плодове и зеленчуци, които могат да бъдат използвани за приготвяне на здравословни и хранителни ястия. През този сезон можем да презаредим организма си със здраве и енергия. Ето няколко съвета как да се храним здравословно през есента.

Избягвайте обработените храни
През есента има изобилие от пресни плодове и зеленчуци, които са богати на витамини и минерали. Опитайте се да избягвате обработените храни, които съдържат излишни добавки и консерванти.

Пригответе супи и топли ястия
Есента е период, в който става по-студено, затова е добре да се насочите към приготвянето на супи и топли ястия. Използвайте сезонни зеленчуци като тиквички, картофи, моркови и гъби, за да приготвите вкусни и хранителни ястия.

Включете плодове и зеленчуци във вашето меню
През есента има голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, които могат да бъдат включени във вашето ежедневно меню. Зеленчуците, които природата предлага през есента са: тиква, моркови, червено цвекло, зеле, карфиол, тиква, чушки, пащърнак, земна ябълка, картофи и др. Те подготвят организма за зимния сезон.
Плодовете са ни нужни през всички сезони и са суперхрана с изключително здравословен ефект. Те съдържат много витамини и микроелементи, които подпомагат нормалното функциониране на човешките органи. Есента ни предлага изобилие от ябълки, грозде, круши, райска ябълка, мушмули.