Бизнес Събития

Туристи щурмуват Видинско

  14.11.2023 06:00             
Туристи щурмуват Видинско

Над 270 круизни кораба акостирали в крайдунавския град за година

 

Във Видин до края на октомври са акостирали 278 кораба с круизни туристи. Според актуализирания график до края на 2023 г. се очаква пътническият терминал на пристанище Видин-център ще приеме 296 кораба.

За пръв път тази година краят на сезона е в края на декември, когато е предвиден да акостира последният кораб, показва справка на пристанищната администрация. Предходните години обикновено през ноември завършваше активният сезон за туристическите круизи по Дунав.

За десетте месеца на годината основната туристическа атракция - крепостта „Баба Вида“, е разгледана от 31 207 българи. Чуждестранните туристи са 10 144, основно пътуващи с круизните кораби, твърди пред БТА директорът на Регионалния исторически музей – Видин Христина Кирилова.

За същия период Белоградчишката крепост е посетена от 63 447 български туристи, като чужденците са 23 170, казаха от общинската администрация в Белоградчик.

Програмата на круизните туристи включва, освен посещения на крепостта „Баба Вида“, на Белоградчишките скали и крепост, още пешеходна разходка в централната зона на Видин, велообиколка на крайдунавския парк, дегустация на местни ястия и вина. Някои от групите слушат концерт-лектория на Симфониета - Видин, включваща  музикални произведения само от български композитори. Фолклорна програма на борда на кораба е завършек на посещенията при голяма част от посещенията на видинския бряг.