България Избори

Делян Пеевски оглави самостоятелно парламентарната група на ДПС

  08.11.2023 14:58             
Делян Пеевски оглави самостоятелно парламентарната група на ДПС

Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече е единственият председател на парламентарната група на движението, се разбира от страницата на Народното събрание. До вчера той съвместяваше тази позиция с подалия оставка доскорошен председател на ДПС Мустафа Карадайъ, но от информацията в сайта на парламента се вижда, че Карадайъ се е отказал и от лидерската си роля в Народното събрание.

Решенията за промени в ръководството не се гласуват от Народното събрание, а се взимат на заседание на групата и се внасят в деловодството на парламента. Депутатите има право да се произнесат единствено ако Карадайъ пожелае да напусне и законодателния орган. Тогава парламентарната група внася проекторешение, което се гласува от народните представители.

Делян Пеевски получи официална роля в ръководството на движението в средата на октомври, ставайки съпредседател на парламентарната група. До преди това той се изявяваше като основен и неформален говорител на ДПС и взимаше участия в председателския съвет в Народното събрание, на който имат право да присъстват само лидерите на парламентарните групи.

Източник: Дневник