Свят

Италия вдига данъка, ако даваш под наем краткосрочно повече от 1 апартамент

  31.10.2023 10:29             
Италия вдига данъка, ако даваш под наем краткосрочно повече от 1 апартамент

Италианското правителство планира да повиши данъците върху жилищата за хора, които отдават краткосрочно повече от един апартамент, сочи проект на бюджета за 2024 г., за който съобщи Ройтерс. 

Ходът е предприет след критиките, че Airbnb и други платформи за краткосрочен наем допринасят за недостига на достъпни жилища за местните жители в най-популярните туристически дестинации.

Италианското законодателство позволява на собствениците да отдават под наем апартаментите си и да плащат данък от 21% върху печалбите.

Премиерът Джорджа Мелони смята да повиши ставката на 26% „в случай на краткосрочно отдаване под наем на повече от един апартамент във всеки данъчен период“, сочи проектът.

Но правителството ограничи първоначалните си планове, тъй като предишни проекти предвиждаха повишаването на данъците да се отнася и за краткосрочното отдаване под наем на единични апартаменти.

Мелони заяви пред репортери в събота, че законопроектът за бюджета за 2024 г., договорен от кабинета ѝ, ще бъде внесен в парламента в понеделник. Очаква се процесът по одобряването му да продължи до декември.

По-рано този месец Флоренция, която е родното място на Ренесанса и една от водещите културни дестинации в Европа, обяви, че вече няма да разрешава още имоти в историческия ѝ център да бъдат отдавани под наем краткосрочно заради недоволството на местните жители, че високите цени ги изключват от пазара.

Съгласно ново законодателство собствениците на имоти могат да отдават жилища или апартаменти краткосрочно, само ако те са извън центъра на града, въпреки че имоти, които вече са регистрирани в платформи за краткосрочен наем, могат да бъдат отдавани.

Планът включва и стимул за преход от краткосрочни към дългосрочни наемни договори, като собственици на имоти, които направят прехода, ще бъдат освободени от данък за срок от три години.

Наемателите в Европа са изправени пред недостиг на предлагането, който тласна цените до рекордни върхове. Политиките на правителствата и тенденциите след пандемията привличат квалифицирани чуждестранни служители към Париж, Дъблин и Берлин, а завръщането на студентите след COVID тласка нагоре търсенето в Лондон и Амстердам.