България

Вижте какво време ни очаква тази седмица

  30.10.2023 07:24             
Вижте какво време ни очаква тази седмица

Въздушната маса над Балканите отново през следващите дни ще се определя от серия атмосферни смущения, преминаващи над Централна и Северна Европа. Вятърът ще се задържи от запад, и с него ще прониква по-топъл въздух. Времето ще е с разкъсана висока облачност. Най-топло очакваме да е в понеделник и вторник. Температурите ще се повишат и ще са с почти летни стойности. След вторник очакваме промяна на времето и нов студен атмосферен фронт. 

Времето във вторник и сряда

През деня във вторник облачността ще се разкъса и ще намалее до слънчево време. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще се усили. Дневните температури чувствително ще се повишат. Очакваните максимални ще са между 28-30°С. След обяд от запад облачността ще се увеличи и привечер и през нощта срещу сряда на изолирани места в западната половина от страната ще придружен от слаб дъжд. Възможно е да прегърми. 

Коренна промяна на времето очакваме от сряда и според двата модела (GFS и ECMWF) ни предстоят нови валежи от дъжд и по-трайно понижение на температурите. 

През деня в сряда облачността ще се увеличи и на изолирани места, предимно над планинските райони от Западна и Централна България ще превали дъжд. Ще има условия и за значителни валежи към края на деня над Южна България, като на места в следобедните часове и ще са съпроводени от гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него температурите ще се понижават.

Времето в четвъртък, петък и през уикенда 

В четвъртък, облачността от запад ще се разкъса и ще намалее, а вятърът ще отслабне. Минималните температури ще са между 4°С и 10°С, а максималните - между 17°С и 22°С. Отново хубаво време очакваме в петък. Ще бъде предимно слънчево. Промяна на времето очакваме в  събота. Тогава  облачността ще се увеличи, но ще е предимно средна и висока, а към края на деня ще започнат валежи от дъжд. В неделя според (GFS ) очакваме валежи от дъжд 

Източник: MeteoBalkans.com