Избори Събития

Едно на 4 села във Врачанско с изборни „туристи“

  20.10.2023 07:00             
Едно на 4 села във Врачанско с изборни „туристи“

Всяко четвърто населено място в област Враца е с нови жители – това показват данните на правителството. Според информация, оповестена от министъра на регионалното развитие Андрей Цеков, в 31 от 123 населени места в областта има нови жители, които са се регистрирали преди задължителния 6-месечен период и тъй като изпълняват условията за уседналост, ще могат да гласуват на 29 октомври.

По този повод губернаторът Надя Донкинска разпореди на временните кметове на 10-те общини да започнат извънредни проверки на новите жители. В случай, че се окаже, че те са изборни туристи, регистрацията им ще бъде прекратена по служебен път.

В село Чирен, което се намира в община Враца, има 310 нови жители. Ако всички те гласуват на изборите в края на октомври, ще променят доста стойностите, тъй като представляват над 33% от населението в китното населено място.

Голям интерес има да си жител и на село Лиляче, пак във врачанска община, което се е увеличило със 140 нови гласоподаватели.

Учудващ интерес има и към още дузина села от общините Мездра и Роман. Единствено в община Оряхово няма наплив от желаещи да си сменят адресната регистрация.