Събития

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии в община Мездра за местните избори

  21.09.2023 15:24             
Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии в община Мездра за местните избори

Упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 49-ото Народно събрание не постигнаха съгласие за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в община Мездра за изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г.
В консултациите, които се проведоха в кабинета на кмета Иван Аспарухов, взеха участие Яна Нинова (КП „ГЕРБ-СДС“), Стефан Красимиров и Анита Трифонова (КП „Продължаваме промяната - Демократична България“), Радослав Маринов (ПП „Възраждане“), Мирчо Мирчев (ПП „ДПС“), Наталия Христова (КП „БСП за България“) и Даниел Михайлов (ПП „Има такъв народ“).
Секретарят на Община Мездра инж. Светлана Мицева извърши проверка за легитимността на представителите на политическите партии и коалиции, при която се установи, че всички участници в консултациите са с редовни документи.
Съобразно процентното съотношение на парламентарно представените партии и коалиции в 49-ото Народно събрание и Решение №59-МИ/ 18.09.2023 г. на Общинска избирателна комисия (ОИК) - Мездра, разпределението на 328-те места в 42-те секции, образувани на територията на община Мездра, е, както следва: КП „ГЕРБ-СДС“ - 80 места, КП „Продължаваме промяната - Демократична България“ - 71 места, ПП „Възраждане“ - 47 места, ПП „ДПС“ - 46 места, КП „БСП за България“ и ПП „Има такъв народ“ - по 42 места.
КП „ГЕРБ-СДС“ има 36 ръководни места в комисиите (председатели, заместник-председатели и секретари), КП „Продължаваме промяната - Демократична България“ - 33, ПП „Възраждане“ - 20, ПП „ДПС“ - 19, , КП „БСП за България“ - 12 и ПП „Има такъв народ“ - 6.
Поради възражение от страна на представителя на ПП „Възраждане“ относно пропорционалността при разпределението на ръководните места, с които разполага представляваната от него партия в т. нар. „градски“ и „селски“ секции, участниците в консултациите не постигнаха съгласие за определяне съставите на СИК в община Мездра за местните избори.
Съгласно Решение №2378-МИ/ 12.09.2023 г. на Централната избирателна комисия (ЦИК), когато между участвалите в консултациите не е постигнато съгласие, в срок до 27 септември 2023 г. кметът на общината изпраща необходимите документи в ОИК - Мездра, която в срок до 30 септември 2023 г., въз основа на предложенията на партиите и коалициите, при спазване изискванията на т. 12-15 от горепосоченото решение, трябва да назначи съставите на 42-те СИК.
Ако ОИК - Мездра не вземе решение за разпределение на местата в секционните избирателни комисии и не ги назначи, не по-късно от 4 октомври 2023 г. изпраща цялата документация в ЦИК, която назначава съставите на СИК.