Избори Интервю Събития

Пламен Петков: Работата на кмета не е престижна, но е удовлетворяваща, ако я вършиш с грижа

  21.09.2023 06:00             
Пламен Петков: Работата на кмета не е престижна, но е удовлетворяваща, ако я вършиш с грижа

Господин Петков за какво не Ви стигна мандатът?

Този мандат беше много тежък. Много тежък за всички общини и за всички кметове. Първо Ковид епидемията, след това забавянето на старта на новия програмен период, но мисля, че ние се справихме добре.  При всички тези трудности свършихме много работа, даже прекалено много, предвид условията. Изключително доволен съм от своя екип и от себе си. Хората виждат какво сме направили и го оценяват. А, че не сме свършили всичко, не сме.  За човек, който работи времето никога не стига. И в момента имаме няколко проекта пред завършване. Предполагам, ме ще приключат когато вече съм в отпуск, но хората знаят кой какво е направил. Пак казвам, че на всеки, който работи и е по-амбициозен, времето никога не стига.

С кои проекти искате хората да запомнят този мандат?

Много са проектите, с които се гордея, защото направеното стига директно до хората. Особено съм доволен, че успяхме да завършим католическия параклис, да асфалтираме централните улици, направихме площадка за децата в Превала, завършваме и пътеката, която води от центъра до Историческия хълм. Там е и старото училище, което беше пред срутване. Успяхме да го възстановим по проект и сега е една прекрасна сграда. Доволен съм, че 90 на сто от водопроводите в Чипровци са подменени, улиците асфалтирани. В селата се свърши много работа. И в момента в Митровци асфалтираме две улици и една в Горна Лука. Рекоструираме   7-километровата отсечка между Горна Ковачица и Равна. Проектът е за над 2 милиона лв. Първият етап вече е приклюен. За мен всичките ми проекти са като собствени деца. Всичко се вижда. Ако спечеля изборите имам нещо, което смятам, че ако стане, ще е наистина гордостта и за мен и за всички чипровчани. Водещият ми проект през следващия мандат, пак казвам ако аз съм кмет, е възстановяването на Гушовския манастир. Вече имаме спечелен проект за археологиески разкопки съвместно с Историческия музей. Като стартираме проучването се захващаме с проекта за реставрация. Целта ми е в този манастир да се  служи. Това е една от големите ми цели.

 Има нещо заради което изпитване неудобство пред избирателите?

Не. Аз спечелих симпатиите на 80 процента от  хората още в първия си мандат. Срещам тези хора всеки ден по улиците, постоянно съм навън и при тях и ще усетя ако има нещо негативно. Няма да ми го спестят, ще кажат. Аз нямам фиксиран приемен ден. Тук в кабинета при мен всеки ден може да влезе всеки, който иска нещо да ми каже, да потърси помощ или да ми се скара. Всеки ми има номера на телефона и може да ми се обади по всяко време. Безспорно обаче това, което ми тежи, е липсата на работа за хората в общината. Така се промени икономиката, че много хора останаха без препитание и това ме тормози, защото тормози тях. Вече цяла година, а дори и повече нямаме програми за временна заетост. Има хора в неравностойно положение, които  са на ръба и това ми е голям проблем. Имаме около 200 човека, които не са трудовия пазар и това за тях беше спасение, а и за нас, защото тези хора поддържаха всичко – гробищни паркове, улици, атракционния център – всичко. Направихме много с европейски средства, но трябва да се поддържа, а общината не разполага с бюджет да назначи такива работници и да им плаща със собствени пари. За сега се справяме, но хората са малко. Доволен съм, че купихме много и добра техника. Чистим си улиците сами, снега през зимата също. Имаме електромобил, с който разкарваме храната по домовете на хората, които са  на социалния патронаж. Ще купим и песъкарка и ще имаме всичко за зимата.

В личен план какво загубихте през тези години, в които сте кмет?

Не мога да бъда със семейството си толкова време, колкото ми се иска и трябва да бъда. Звънят ми по телефона, затварям им, защото имам работа. Имам внучка. Живее с родителите си в София, но я виждам само когато те дойдат тук. Нямам време да съм с тях, а искам. Вярвам, че те го знаят и не ми се сърдят. Трябва обаче да кажа, че съм удовлетворен от това, което работя. Кметуването ми носи много – помагам на хората и те го оценяват.

Престижно ли е човек да е кмет на община?

Не мисля. Огорчава ме насаденото мнение, че кмет е равно на корупция. Със сигурност има и такива, но повечето от моите колеги сме доблестни и честни хора, спечелили доверието на хората, за да се грижам за тях. Работата не е престижна, но е удовлетворяваща, ако я вършиш добре и с грижа.