Италиански земеделски производител на зряло сирене беше притиснат от стоварилите се върху него 25 хиляди пити „Грана Падано”. Те се сгромолясали с всичка сила върху 75-годишния Джакомо Киапарини в собствената му мандра в Романо ди Ломбардия, до град Бергамо.
Двайсетина пожарникари пристигнали веднага на мястото и се опитали да измъкнат мъжа изпод планината от огромните форми със сирене. Според италианските медии са почти нулеви шансовете той да е останал жив.
Все още са неясни причините за срутването на етажерките с питите сирене. Предполага се, че е имало повреда в машината, движеща питите „Грана Падано”, и че собственикът се е опитал да се намеси, за да я поправи. Падането на един рафт с пити, стигащ до тавана, много вероятно е повлякъл и другите по ефекта на доминото. Затова и всички останали рафтове със сирене се срутили върху земеделеца.
За разлика от зрялото сирене „Пармезан”, което се прави само в област Емилия-Романя, “Грана Падано” се произвежда в 32 провинции на Емилия-Романя, Ломбардия, Пиемонт, Трентино Алто Адидже и Венето. Това е най-продаваното зряло сирене в света. Млякото, използвано при направата на „Грана Падано”, идва от крави, доени два пъти дневно. След това то трябва да се съхранява при температура над 8 градуса.
След 9 месеца узряване една пита “Грана Падано” тежи от 24 до 40 кг. Тя има цилиндрична форма, леко изпъкнала по средата. Диаметърът трябва да бъде между 35 и 45 см, а кората, покриваща питата, трябва да е 4-8 мм. От всеки 15 литра мляко излиза 1 кг сирене.