Свят

25 хиляди пити зряло сирене „Грана Падано” се стовариха върху италиански производител

  07.08.2023 11:26             
25 хиляди пити зряло сирене „Грана Падано” се стовариха върху италиански производител

Италиански земеделски производител на зряло сирене беше притиснат от стоварилите се върху него 25 хиляди пити „Грана Падано”. Те се сгромолясали с всичка сила върху 75-годишния Джакомо Киапарини в собствената му мандра в Романо ди Ломбардия, до град Бергамо.

Двайсетина пожарникари пристигнали веднага на мястото и се опитали да измъкнат мъжа изпод планината от огромните форми със сирене. Според италианските медии са почти нулеви шансовете той да е останал жив.

Все още са неясни причините за срутването на етажерките с питите сирене. Предполага се, че е имало повреда в машината, движеща питите „Грана Падано”, и че собственикът се е опитал да се намеси, за да я поправи. Падането на един рафт с пити, стигащ до тавана, много вероятно е повлякъл и другите по ефекта на доминото. Затова и всички останали рафтове със сирене се срутили върху земеделеца.

За разлика от зрялото сирене „Пармезан”, което се прави само в област Емилия-Романя, “Грана Падано” се произвежда в 32 провинции на Емилия-Романя, Ломбардия, Пиемонт, Трентино Алто Адидже и Венето. Това е най-продаваното зряло сирене в света. Млякото, използвано при направата на „Грана Падано”, идва от крави, доени два пъти дневно. След това то трябва да се съхранява при температура над 8 градуса.

След 9 месеца узряване една пита “Грана Падано” тежи от 24 до 40 кг. Тя има цилиндрична форма, леко изпъкнала по средата. Диаметърът трябва да бъде между 35 и 45 см, а кората, покриваща питата, трябва да е 4-8 мм. От всеки 15 литра мляко излиза 1 кг сирене.