Събития

Затварят от утре движението от Мездра до Лютидол по път I-1. Вижте обходните маршрути

  09.06.2023 14:54             
Затварят от утре движението от Мездра до Лютидол по път I-1. Вижте обходните маршрути

От утре - 10 юни, се спира движението в двете посоки по път I-1 между Мездра и Лютидол. Временната организация в участъка от 160-ти до 172-ри км е за изпълнението на строително-монтажни работи за модернизирането на първокласния път. Ограничаването на движението не е най-оптималният подход, но няма по-добър. Новото ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура" ще направи всичко възможно да организира движението по най-щадящ и безопасен за пътуващите начин. Движението трябваше да се ограничи още през есента на миналата година, но поради предстоящите зимни месеци беше отложено. Сега движението ще се спре, за да може да продължи следващия етап от модернизацията на пътя Мездра - Ботевград. Проектът предвижда разширяване на трасето до четирилентов габарит с разделителна ивица, както и изграждането на обходни трасета, с които транзитният трафик ще се изведе от населените места. Пълното затваряне на отсечката е необходимо и поради това, че платното в посока Видин, в участъка между 161-ви и 172-ри км, ще се изгради в непосредствена близост до съществуващия път I-1, а платното в посока София ще бъде в по-голямата си част върху съществуващото трасе на първокласния път. Ще бъдат построени и редица съоръжения. За изпълнението на всички планирани дейности по проект и удвояване на пътния участък ще са необходими взривни работи на скатове, оформяне и обрушване на откоси, полагане на мрежа по откосите и редица други строителни работи. Безопасното им извършване налага пълно затваряне на участъка, като по този начин ще се избегнат сериозни опасности и предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Предвидено е движението в участъка от път I-1 да се възстанови през декември 2023 г.

Обходните маршрути при изпълнението на строителните работи са следните:

леките автомобили до 3,5 т ще преминават по път III-1004 (Паволче - Челопек) - път III-1602 (Челопек - Лютиброд) - път II-16 (Лютиброд - Елисейна - Своге - II-18 Софийски околовръстен път и обратно.

 За превозните средства над 3,5 т обходните трасета са:
път II-13 Крапчене - Криводол  - Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ „Хемус" и обратно;
път II-15 Враца – Борован - II-13 Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ „Хемус" и обратно.
Шофьорите на камиони над 3,5 т, пътуващи в посока София могат да преминават и по път II-81 Монтана – София, през проход „Петрохан" - до въвеждане на зимното поддържане на пътя.
За пътуващите в посока Монтана маршрутът е по АМ „Хемус" - път I-3 Ябланица - Златна Панега - път III-103 Златна Панега - Батулци - Роман - Долна Бешовица - Горна Бешовица - Кален - Горна Кремена - Долна Кремена - Мездра - път I-1 Мездра – Монтана.
Като обходни маршрути шофьорите могат да използват и други републикански пътища, като спазват действащата за тях постоянна организация на движение.
Агенция „Пътна инфраструктура" се извинява на шофьорите и на гражданите, през чиито населени места ще преминава трафикът, за причиненото неудобство, но спирането на движението е необходимо, за да се осигури както безопасността при пътуването, така и да се осигури строителна площадка за модернизацията на новото трасе, което ще е двойно по-широко от настоящото.
Апелът към шофьорите е да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват стриктно пътната сигнализация и да не предприемат рискови изпреварвания, с които да застрашат безопасността и живота на всички пътуващи.