Свят

Метеоролог прогнозира много наводнения край Солун за периода 2023 – 2033 г.

  09.06.2023 12:28             
Метеоролог прогнозира много наводнения край Солун за периода 2023 – 2033 г.

Между пет и осем наводнения годишно в района на Солун предвижда гръцкият метеоролог Михалис Сютас за следващото десетилетие. В интервю за телевизия ЕРТ той поясни, че това е най-вероятният сценарий за областта в Северна Гърция, ако измененията в климата се запазят, както са понастоящем.

В миналото, уточни Сютас, явления на екстремни метеорологични условия е имало или веднъж-два пъти годишно, или изобщо не са се случвали. През последните години обаче жителите на Солун са били свидетели на 6-7 мащабни бедствени ситуации, допълни той, предава БАЪА.

Относно бъдещите последици от изменението на климата, особено в региона на Македония в Северна Гърция, Сютас подчерта, че става въпрос за повтарящи се явления, които се дължат на фактори, причинени от човека, като например натиска, оказван върху околната среда, но и остарелите водосточни тръби и канализация.

„Трябва да се има предвид, че тази инфраструктура не е достатъчна, защото настъпват климатични промени, които настъпателно влошават атмосферните явления. Обемът на дъждовете е по-голям, отколкото в миналото“, каза той, обръщайки се към отговорните за градската инфраструктура служители.