Избори Събития

ТЕМА В РАЗВИТИЕ: Анжело Добричов го чака тежка есен в Чупрене, но е най-добрият избор за кмет

  09.06.2023 12:00             
ТЕМА В РАЗВИТИЕ: Анжело Добричов го чака тежка есен в Чупрене, но е най-добрият избор за кмет

В серия от материали в. „Конкурент“ Ви представя нагласите на хората за предстоящите местни избори. След анализа на областните центрове в Северозапада – Видин, Монтана и Враца, както и след публикацията за Белоградчик, е време да обърнем лице към по-малките общини във Видинско. Днес ще стане дума за община Чупрене, която е в пределите на Видинска област.

 

Анжело Добричов е кметът на община Чупрене, на когото се падна тежкия кръст да поправи щетите след шумния арест на предишния дългогодишен управник Ваньо Костин. Той беше задържан след обвинение, че е продавал на свои роднини имоти в бъдещия спортен комплекс „Миджур“, който трябваше да възроди района край видинското село и да го превърне в световен туристически регион. Преди да стане кмет на община Чупрене, кандидатът на ГЕРБ Анжело Добричов беше начело на родното си село Горни Лом. През изминалите 3 години и половина той успя да стабилизира общинските финанси, да спечели няколко ключови проекта и да погледне напред в бъдещето. Затова на предстоящите местни избори тази есен се очаква той да бъде преизбран от имащите право на глас избиратели в Чупрене. Стига да има разум в избирателите след Димитровден, когато се очаква да бъдат насрочени редовните общински избори.

В общината има общо 8 села с общо население от 1 636 жители, като най-голямото село е Горни Лом, където живеят 608 човека /за сравнение в общинския център жителите са почти наполовина по-малко/. Преди да бъде общински кмет пък Добричов беше селски първенец в същото населено място, откъде реши да „прескочи“, за да спасява съселяните си.

Разпределението на силите в общинския съвет обаче е странно – мнозинството е на коалицията „За Чупрене“, която излъчи и председател в лицето на Иван Велков. ГЕРБ – партията, която издигна кмета Добричов, има четирима съветници, а с 1 е коалицията „Надежда“. Това прави всяко заседание интересно и „вълнуващо“, защото много от докладните на кмета биват саботирани или отхвърляни от мнозинството. Очаква се конфликтът между кмет и председател на общинския съвет, който тлее от 3 години и половина, да се разрази по време на предстоящите избори наесен. А в оставащите 5 месеца може да видим още някоя проверка на Добричов, предизвикана от сигнал на председателя Велков. Не че досегашните са довели до нещо, но поне държат в кондиция общинската администрация и не й позволяват да се разсейва.